Dansa
Cultura 19/07/2021

L'Ésdansa, del llegat de Manuel Cubeles fins al futur de la dansa d'arrel

Entre els espectacles de nova creació del festival de la Garrotxa hi haurà 'Leira', de la prestigiosa companyia Nova Galega de Danza

2 min
Una escena de l'espectacle 'Leira', de la Nova Galega de Danza

BarcelonaL’etnocoreògraf Manuel Cubeles i l'esbart Marboleny, l'entitat que organitza el festival Ésdansa, van col·laborar durant més de 20 anys, així que és de justícia que se li reti homenatge amb una part important de la programació de la pròxima edició del festival, que se celebrarà del 25 al 29 de agost a les Preses (Garrotxa). Alhora el festival està obert a la nova creació dins el ball d’arrel amb peces com Pyrene 430, de Amaiur Luluaga, Clàudia Gomez, Iñaki Plaza i Alex Lopez; Lóng, de Kernel Dance Theatre, i Leira, de Nova Galega de Danza, que va ser nominada en set categories en la 24a edició dels premis Max. Tot i que aquesta edició encara està “marcada per la pandèmia”, com diu la directora de l’Ésdansa, Núria Feixas, mantenen les línies de l’edició anterior i continuen mantenint “la participació” en la mesura que el covid ho permet. 

La programació estarà articulada en dos itineraris, un dels quals estarà dedicat a posar en context la feina que Cubeles va fer amb els esbarts i donaran veu a les diferents agrupacions perquè expliquin la seva proposta i la feina que van fer amb Cubeles. Un dels plats forts d’aquesta línia serà l’estrena de l’espectacle La difícil senzillesa, de l'Esbart Marboleny, amb direcció escènica de Montse Colomer i Iban Beltran i amb música de Marcel Casellas. “És un espectacle que posa en valor tot el treball que Cubeles va fer amb el Marboleny, no només al nivell de les coreografies sinó més enllà, amb tot el que ell volia expressar i explicar amb la dansa i tota la seva tècnica”, diu Feixas. En aquest àmbit també hi haurà la conferència ballada Hi havia una vegada, de Maria Pagès i el mateix Esbart Marboleny; Vincles, de l’Esbart Manresà; Rubí balla Cubeles, de l’Esbart de Rubí, i CBLS. Passió, música i país, de l'Esbart Sant Martí de Barcelona.

En paral·lel a l’Any Cubeles, la programació de dansa més tradicional de l’Ésdansa inclourà Parlem de Joan Tomàs, coincidint amb el seu centenari i a càrrec de la seva neta Lilian Tomàs; el taller i espectacle familiar Zampandanças, de la companyia portuguesa Pédexumbo de Portugal, i la conferència (Re)cordar lligams, de Lluís Calduch. També hi haurà la ballada a la plaça Major de les Preses de la companyia també portuguesa Burel, i la companyia basca Elai Alai protagonitzarà la Nit de Dansa Tradicional amb una altra companyia de l’Estat pendent de confirmar. També hi haurà un itinerari de dansa i paisatge i les Nits de Concert, amb dos concerts de Germà Negre i Paula Grande.

stats