Cultura 26/05/2021

El lituà Oskaras Korsunovas dirigirà una companyia d'actors catalans amb Julio Manrique

El festival Temporada Alta produeix espectacles de Josep Maria Miró, Angélica Liddell, Les Impuxibles i La Calòrica

2 min
Julio Manrique protagonitzarà 'L'oncle Vània' dirigit per Korsunovas

BarcelonaEl festival Temporada Alta segueix explorant la fórmula creativa que fusiona artistes catalans amb grans noms internacionals. Després de treballar l'any passat amb directors com Sergio Blanco i Gabriel Calderón, l'edició d'enguany del festival gironí s'inaugurarà a l'octubre amb una versió contemporània de L'oncle Vània, de Txékhov, dirigida pel lituà Oskaras Korsunovas i amb un equip d'actors catalans format per Julio Manrique, Ivan Benet, Júlia Truyol, Raquel Ferri, Lluís Marco, Anna Güell i Carme Sansa. Aquesta serà una de les 26 coproduccions del Temporada Alta 2021, que aquest any ha donat més protagonisme que mai a l'escena catalana "per oxigenar el sector i ajudar que surtin noves produccions", diu el director del festival, Salvador Sunyer.

Entre les propostes del festival hi haurà el primer text de Josep Maria Miró escrit per a un sol intèrpret. El cos més bonic que s'haurà trobat mai en aquest lloc -guanyador del 45è Premi Born de teatre- estarà dirigit per Xavier Albertí i protagonitzat per Pere Arquillué. Es tracta d'un espectacle a set veus que parla "de la destrucció de la bellesa en un entorn rural, un espai bonic i profundament opressor", explica Miró. A la tardor també arribaran als escenaris els nous muntatges d'Àlex Rigola i de Clàudia Cedó -que encara no tenen títol-, FAM, de Les Impuxibles, I només jo vaig escapar-ne, dirigit per Magda Puyo –que aquests dies es pot veure al Lliure–, i Arbres, vodka i naus voladores, de La Calòrica.

L'atrevit espectacle de Romeo Castellucci

Els responsables del festival treballen amb l'esperança que a la tardor l'aforament es mantingui al 70% -"si hem de baixar al 50%, ho passarem molt malament", avisa Sunyer- i que els artistes internacionals puguin viatjar a Catalunya. Una altra de les propostes més atractives és Bros, de l'italià Romeo Castellucci, que farà pujar a l'escenari 20 persones vestides d'uniforme i els anirà donant ordres per un auricular. El muntatge aborda així "la responsabilitat i la imprevisibilitat de la llei creant un efecte còmic i dramàtic a la vegada", diu el director artístic adjunt del festival, Narcís Puig. També tornarà al festival la transgressora Angélica Liddell, que interpretarà Terebrante, un monòleg carregat de dolor sobre el seu record del cantant de flamenc Manuel Agujetas.

La companyia "eia" presentarà 'Nuye'

En dansa, el festival ha impulsat un espectacle dirigit pels alemanys a Pan.Optikum i protagonitzat per joves artistes europeus. La Veronal portarà Sonoma i Malpelo estrenarà Highlands. Els francesos Cirque Aïtal actuaran per primera vegada a l'estat espanyol amb Saison de cirque i la companyia "eia" estrenarà Nuye. En la programació virtual, el festival acollirà Movidas raras, set curtmetratges de Rodrigo García, i una peça audiovisual de Juana Dolores. El Torneig de Dramatúrgia enfrontarà els dramaturgs Yago Alonso, Carmen Marfà, Bàrbara Mestanza, Bernat Molina, Oriol Morales, Begoña Tena, Albert Tola i Aina Tur. Aquest any, però, el Torneig mantindrà el format híbrid i es podrà seguir tant de forma presencial com a través d'internet.

stats