CINEMA
Cultura 02/07/2019

“La brutal opressió que va rebre la gent l’1-O no és acceptable”

Ken Loach obté el premi Masters of Cinema de l’Atlàntida Film Festival

Elena Navarro
3 min
El cineasta britànic Ken Loach ahir a Palma.

PalmaKen Loach arriba a la roda de premsa i rebutja el sofà que se li ha assignat per atendre els periodistes, asseguts a les cadires davant seu. Li proposen una altra cadira -diferent de la dels altres-, que també rebutja. Finalment s’asseu a la mateixa de qui té al davant. Aquest gest inicial, que reivindica l’horitzontalitat, travessa la vida i l’obra d’un director que ha dedicat la vida a narrar històries de les persones precàries, fent una crítica radical i alhora subtil del capitalisme i les seves conseqüències en la gent treballadora.

Als 83 anys encara li queda esperança, basada fonamentalment en l’acció col·lectiva. El món li segueix donant motius per treballar. Va presentar al Festival de Canes el seu últim llargmetratge, Sorry we missed you, que s’estrenarà a la tardor a Anglaterra i França. El film narra la història d’un matrimoni amb treballs precaris i com afecta això una família amb fills. “És la història que es repeteix a tot Europa”, diu Loach. “I no és tan seriosa com ho faig sonar jo ara”, afegeix rient. La xerrada amb el cineasta britànic fluctua entre reflexions sobre el cinema i l’anàlisi política, i tot banyat per una reivindicació del fet col·lectiu per canviar les coses.

“Qualsevol persona des de l’exterior veu com una cosa terrible que es posi a la presó oponents polítics. Empresonar els teus oponents polítics no és una manera de fer política. I la brutal opressió que va rebre la gent que volia votar no és acceptable”, afirma Loach preguntat pel Procés.

Tanmateix, el director de Terra i llibertat no se suma a cap bàndol. “Tinc dubtes a l’hora d’escollir entre una Catalunya independent o una Espanya unida, perquè no en sé prou per ser capaç de dir si els interessos de la classe treballadora són en una Espanya unida o en una Catalunya independent”, explica.

Pel que fa al Brexit, Loach opina que la problemàtica social que hi ha ara mateix al Regne Unit tendirà a agreujar-se perquè “sembla que hi haurà un govern de dretes”. Així i tot, entén que “els problemes que ha d’afrontar el Regne Unit dins d’Europa són els mateixos que els que hauran d’afrontar fora d’Europa, perquè Europa està basada en els interessos de les grans corporacions i no ha afavorit la solidaritat entre les classes treballadores; de fet, ha portat a divisions i racisme”.

Per aquest motiu, la solució segons ell és una “nova Europa que protegeixi els treballadors i els asseguri uns serveis bàsics per dur una vida digna”. I té esperances que es produeixi aquest canvi: “Hi ha moviments a l’esquerra: a Espanya, a Grècia (destruïda per la Unió Europea) i també al Regne Unit és un temps polític extraordinari, perquè per primera vegada en molts anys el Partit Laborista ha escollit un líder d’esquerra, Jeremy Corbyn”, diu.

A propòsit de la monarquia

La reina Letícia inaugurava ahir la novena edició de l’Atlàntida al Castell de Bellver de Palma en la mateixa gala en què van guardonar Ken Loach amb el premi Masters of Cinema. Sobre la presència de la reina espanyola, Loach va contestar que li semblava “divertit”.

“La comèdia de la meva família reial [en referència a la britànica] és entretinguda, però desgraciadament es pot convertir en una distracció, perquè al final tot es basa en la jerarquia i en un poder que es passa d’una generació a una altra; és, de fet, la cúspide de tot el sistema de classes. En principi, és una cosa a la qual no hi dono suport, però individualment crec que són gent com nosaltres en una situació una mica estúpida”, conclou Ken Loach.

stats