Cultura 23/11/2021

La Justícia belga reprèn avui el cas de Valtònyc després que el Constitucional tombàs la llei d'injúries a la Corona

La vista servirà per fixar una data per resoldre el cas

ARA Balears
2 min
El raper Valtònyc en una imatge d’arxiu durant el seu exili a Bèlgica.

PalmaEl Tribunal d'Apel·lació de Gant celebra una nova vista aquest dimarts sobre l'extradició del raper mallorquí Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtònyc, després que el Tribunal Constitucional belga tombàs la llei d'injúries a la Corona. Segons ha informat Europa Press, en la nova cita judicial el tribunal de segona instància tindrà ja a la mà la resposta a la pregunta prejudicial que va elevar al Constitucional, que va declarar contrari a la Carta Magna la defensa especial del monarca. En principi, de la vista no en sortirà una decisió sobre l'extradició, però sí que servirà per fixar una data per resoldre el cas.

En tot cas, Valtònyc, que va fugir d'Espanya el juny del 2018, encara la fase final de la seva possible entrega a la justícia espanyola, que el va condemnar per delictes d'enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona. La seva extradició ja va ser rebutjada en primera instància fa ara tres anys.

El mes d'octubre passat, en resposta al cas de Valtònyc, el Tribunal Constitucional de Bèlgica va declarar inconstitucional la llei belga que persegueix els insults al rei en considerar que col·lideix amb la llibertat d'expressió. El tribunal de Gant va preguntar a l'alt tribunal si calia aplicar la llei belga sobre delictes contra la Corona del 1847.

Aquesta norma és incompatible amb la protecció constitucional a la llibertat d'expressió, segons va declarar el Constitucional, que va afirmar que la normativa "no satisfà una necessitat social urgent i és desproporcionada amb l'objectiu de protegir la reputació de la persona del rei". Aquesta decisió pot conduir que hi hagi canvis en la legislació belga i va ser celebrada per la defensa del raper mallorquí com una "victòria" i un "pas històric" en la interpretació de la llibertat d'expressió.

En les seves al·legacions al Constitucional, l'Estat va defensar que independentment que es declaràs inconstitucional la controvertida llei, s'hauria de procedir a l'execució del mandat d'entrega a les autoritats espanyoles perquè els delictes pels quals se li reclama estan recollits en el codi penal belga en articles sobre calúmnia, difamació i injúria.

stats