RECONEIXEMENT A LA TRAJECTÒRIA
Cultura 15/06/2011

"Els joves se senten estafats i els vells traïts"

Joan Manuel Serrat anima a "recuperar els valors democràtics i morals" en la investidura com a doctor honoris causa per la Pompeu Fabra, la primera universitat catalana que l'investeix doctor.

Marta Salicrú
2 min
Doctor a la seva ciutat Joan Manuel Serrat amb Emma Rodero, professora del departament de comunicació de la UPF i padrina del doctorand.

Barcelona.El cantautor barceloní Joan Manuel Serrat va aprofitar ahir el discurs d'acceptació de la cerimònia que l'investia doctor honoris causa per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) per afegir-se al clam dels indignats . "Jo sóc fill del temps que m'ha tocat viure, i he viscut temps grisos, d'esperança i confusos, de manca de confiança en el sistema, en què els joves se senten estafats i els vells traïts. No creguin els que diguin que vivim una crisi financera, vivim la crisi d'un model de vida", va afirmar.

Serrat va definir el moment actual: "Un temps de mediocritat i de vergonya vist amb conformisme: semblen esperar que els que ens han dut fins aquí resolguin els problemes imposant mesures restrictives amb els més febles". El del Poble-sec va apel·lar a la responsabilitat de cadascú per canviar un context de corrupció i de desastres ecològics, i va animar a "recuperar els valors democràtics i morals" en oposició als "valors de mercat": "Si no ho fem nosaltres, ho farà la natura".

El quart doctorat

"M'ha semblat important dir-ho aquí", va concloure Serrat la part reivindicativa del discurs d'acceptació del quart doctorat honoris causa , un títol que també li han concedit la Universitat Nacional del Comahue, de l'Argentina, la mexicana Universitat Autònoma de l'Estat de Morelos, la també argentina Universitat de Córdoba i la Complutense de Madrid. La Pompeu Fabra és la primera universitat catalana a investir-lo doctor, i ho fa "per la dignitat i la força de la paraula i pel valor expressiu de les seves cançons originals, per la difusió de l'obra d'alguns dels millors poetes del segle XX, per la defensa cívica i política de la llengua i la cultura catalanes durant el franquisme i per haver contribuït, a través de la seva música, a la difusió del català arreu del món".

Serrat va acceptar "satisfet" el títol "per ser l'únic d'aquest tipus del meu país i de la meva ciutat". De mencions no n'hi falten. El del Poble-sec ha rebut la Medalla d'Or de la ciutat de Barcelona, la Medalla d'honor del Parlament de Catalunya amb la resta dels Setze Jutges i la Medalla d'Or del Mèrit en el Treball del govern espanyol. També és Cavaller de la Legió d'Honor de la República Francesa.

El cantautor va voler compartir el reconeixement amb els companys de gremi. "S'està reconeixent l'obra d'un individu, però també la d'un col·lectiu que ha fet de fer cançons el seu ofici. Si no fes cançons mai no hauria pujat a un escenari a cantar, però si no m'agradés cantar no hauria fet cançons", va admetre. Serrat, que es va reconèixer com un "privilegiat" per poder fer "la feina que li agrada, que li paguin bé i que li donin taula als restaurants", va definir la professió de cantautor com un ofici artesà. "No sé si aquesta és una distinció que eleva l'artesà a la categoria d'artista o si reconeix els mèrits de l'artesà", va afirmar.

Entre els assistents a l'acte hi havia Antoni Castellà, secretari d'Universitats i Recerca i únic representant de la Generalitat, l'alcalde de Barcelona en funcions, Jordi Hereu, Montserrat Tura, Quico Pi de la Serra, Salvador Alsius i Àngel Casas, i Joan Albert Amargós i Josep Mas Kitflus, que van interpretar Mediterráneo al piano. Serrat va cantar Seria fantàstic .

stats