MÚSICA
Cultura 30/10/2011

Els joves brasilers de l'orquestra de Goiás fan gira per Catalunya

L'Orquestra Simfònica Jove de Goiás és un projecte musical i també una iniciativa de treball social. Avui comença una gira per Catalunya, que acabarà al Palau de la Música.

Josep Lambies
2 min
L'Orquestra Simfònica Jove de Goiás es va fundar l'any 2000 amb la finalitat d'integrar adolescents de les zones marginals del Brasil.

Barcelona.L'Orquestra Simfònica Jove de Goiás, un dels estats del centre-oest del Brasil, va ser fundada l'any 2000 amb la voluntat de donar una oportunitat als nens que han crescut en les regions més pobres i marginals del país. La iniciativa social va tenir de seguida la simpatia del govern brasiler, i es va nodrir d'alguna subvenció. Però el veritable salt de l'orquestra de Goiás es va produir l'any 2009, quan l'empresa elèctrica Fecsa Endesa va decidir invertir-hi diners. "Fins aleshores havíem hagut de treballar amb instruments de préstec, o fins i tot construïts per nosaltres -explica el director, Eliseo Ferreira-. Després d'això, vam poder comprar-ne de debò". També és gràcies a Endesa que aquests dies un centenar de músics de l'orquestra fan gira per Catalunya.

"Gairebé cap dels nois no havia sortit mai del país i ara es disposen a tocar en grans temples de la música -diu Ferreira, eufòric-. Aquesta invitació és un somni fet realitat". Van arribar divendres al vespre, i avui es preparen per al primer concert, a Lleida. Faran parada a Girona i a Tarragona, i culminaran divendres sota la mirada atenta de les muses del Palau de la Música de Barcelona, en una actuació que comptarà amb la presència d'Artur Mas. I, el més important, les entrades no tindran un preu monetari. Cada espectador col·laborarà a la causa donant un quilo de menjar que no es faci malbé, que s'entregarà a la Fundació Banc dels Aliments i es distribuirà entre els més necessitats.

Un repertori transatlàntic

Aquests joves brasilers han preparat una selecció de peces especials per a l'ocasió. "La intenció del repertori que presentem aquest vespre és estrènyer els vincles entre la nostra música i la vostra -argumenta Ferreira-. Al Brasil hem heretat de les melodies espanyoles i de l'energia, i volem que això serveixi per crear un lligam entre els dos països". El programa arrencarà amb un homenatge als grans compositors brasilers. Hi sonarà l'obertura de l'òpera Salvador Rosa i un duet d'Il Guarany d'Antonio Carlos Gomes. També s'hi podran sentir peces d'Héitor Villa-Lobos, de Mozart Camargo Guarnieri i del mexicà Arturo Márquez.

La segona part del concert estarà coberta amb temes molt més familiars. Començarà amb un fandango de la sarsuela Doña Francisquita, del compositor de Collbató Amadeu Vives. L'orquestra simfònica també es traurà el barret per Manuel de Falla i posarà la cirereta al pastís interpretant El cant dels ocells. Per concloure, els cent músics tornaran a creuar l'Atlàntic amb un parell de clàssics brasilers: l'Aquarela do Brasil, d'Ari Barroso, i el Brasilerinho, de Valdir Azevedo. Qui els vagi a veure deixarà de creure que l'única música que sona al Brasil és la que acompanya les carrosses al carnaval de Rio de Janeiro.

stats