Còmic

John Carlin, Oriol Malet i Luis Pérez Ortiz, finalistes del Premi ARA de Còmic

Divendres que ve s’anunciarà l’obra guanyadora dels 10.000 euros en un acte al Museu Picasso

ARA
3 min
Els dos projectes finalistes, de John Carlin i Oriol Malet, i de Luis Pérez Ortiz, finalistes del Premi ARA de Còmic

BarcelonaEl paper dels mitjans de comunicació en els conflictes bèl·lics i la memòria històrica dels presoners que van construir el Valle de los Caídos són els temes de les dues obres de no-ficció finalistes de la segona edició del Premi ARA de Còmic. L’art de la guerra, de John Carlin i Oriol Malet, i Cuelgamuros, de Luis Pérez Ortiz, es disputaran els 10.000 euros de la segona edició del premi, que s’anunciarà el 3 de desembre en un acte al Museu Picasso, presentat per Antoni Bassas i que comptarà amb la presència dels finalistes; la directora de l’ARA, Esther Vera, i el director general de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila. El jurat que ha triat el guanyador definitiu està format per Laura Pérez Vernetti, Pep Brocal, Elena Masarah, Antoni Guiral, Luis Martínez i Xavi Serra.

La primera obra finalista és un potent exercici de reporterisme gràfic que parla de com les guerres no només es guanyen amb les armes. A L’art de la guerra, el periodista John Carlin (Londres, 1956) i el dibuixant Oriol Malet (Martorell, 1975) examinen la utilització dels mitjans com a eines de contrainformació i guerra psicològica en el marc d’un conflicte bèl·lic. Les lliçons mil·lenàries de L’art de la guerra, el manual d’estratègia escrit per Sun Tzu al segle V aC, són el fil conductor amb què Carlin i Malet lliguen la propaganda a les xarxes dels talibans que han reconquerit l’Afganistan i les tècniques de desinformació de l’emissora clandestina Radio Venceremos, que la guerrilla del Salvador va utilitzar durant els anys 80 per desgastar la imatge del govern i fer sortir de polleguera els oficials de l’exèrcit. Periodista de llarga i prestigiosa trajectòria, Carlin és autor de llibres com El factor humà -convertit en pel·lícula per Clint Eastwood a Invictus - i del còmic Mandela i el general, també amb Malet, que precisament acaba de publicar el còmic de no-ficció Un món d’art brut, que a casa nostra editen en català Comanegra i en castellà Norma.

L’altre finalista del Premi ARA de Còmic és Cuelgamuros, una crua i documentada evocació de les condicions de vida dels presos polítics que van treballar en la construcció del Valle de los Caídos. Luis Pérez Ortiz (Lleó, 1957), que firma els seus còmics com a LPO, va acompanyar l’expedició d’arqueòlegs que el maig del 2021 van desenterrar i examinar les restes d’un poblat de barraques a Cuelgamuros on van viure els presos i les seves famílies. A través dels recursos del còmic de no-ficció, LPO traça el context històric de la construcció del monument franquista i, sobretot, el drama personal dels presoners, obligats a subsistir en unes condicions de màxima precarietat que es documenten amb un treball de recerca rigorós i científic. Novel·lista ocasional i il·lustrador de dilatada experiència, LPO ha desenvolupat els seus treballs en còmic principalment en dues revistes, primer als 80 a la mítica Madriz i, més recentment, com a impulsor i firma habitual de M21, sempre amb una mirada compromesa i crítica.

El Premi ARA de Còmic en Català és una iniciativa de l’ARA i la direcció general de Política Lingüística amb la col·laboració de Norma Editorial. Pep Brocal va ser el guanyador de la primera edició del premi i Berta Cusó i Ferran Vidal els dos finalistes. Les obres de tots tres i quinze obres més van formar part de l’antologia Vinyetari (Norma), un recull de les millors historietes de no-ficció enviades al premi.

stats