L'Institut del Teatre aparta Joan Ollé arran dels casos d'assetjament sexual i abús de poder denunciats per l'ARA

El departament de Cultura "condemna enèrgicament" les situacions viscudes pels alumnes

3 min
Les protestes de l'alumnat

BarcelonaJoan Ollé no exercirà com a docent a l'Institut del Teatre (IT). Se l'aparta de manera immediata després dels casos d'assetjament i abusos sexuals denunciats per desenes d'alumnes, un cas que va destapar l'ARA dissabte. Ho ha decidit la Junta de Govern de l'Institut del Teatre, que s'ha reunit aquest matí de forma extraordinària i urgent. La direcció del centre també s'ha reunit aquest dilluns amb representants dels estudiants, que han traslladat la petició de l'alumnat que Ollé –que seguia donant classes i tenia previst jubilar-se aquest curs– deixi de treballar al centre. De fet, aquest matí, més d'un centenar d'alumnes s'han manifestat a l'atri de l'Institut del Teatre amb proclames contra Ollé i la directora, Magda Puyo. "Ollé, al carrer" i "Direcció, dimissió", cridaven els alumnes, que han comptat amb el suport d'actrius i actors professionals que van estudiar també a l'IT i que també s'han volgut sumar a les reivindicacions. També hi havia diversos professors, i alguns han aplaudit els crits contra Ollé.

La comissió encarregada d'analitzar els fets denunciats s'ha reunit aquest matí per abordar aquest cas i iniciar una investigació sobre els fets que afecten tres professors i exprofessors del centre, Ollé, Jorge Vera i Berty Tovías. La Junta de Govern de l'IT també ha acordat crear una Oficina d’acolliment per facilitar els canals de comunicació entre els alumnes i el centre i poder traslladar les situacions viscudes a les aules. A més, l'IT es posarà en contacte amb representants de diversos sectors de les arts escèniques amb l’objectiu d’organitzar unes jornades de reflexió sobre l’existència d’abusos en l’àmbit artístic que contribueixin a modificar certes actituds i males pràctiques.

Mentre durava la reunió, els estudiants, amb micròfon i altaveus en mà, han fet un recorregut per l'interior de l'edifici reclamant l'adeu immediat d'Ollé i també de Puyo, a qui consideren "còmplice" per haver amagat les situacions que molts alumnes havien denunciat. Després, al centre de l'atri els estudiants han llegit un manifest en el qual han volgut remarcar que el protocol que es va crear el 2018 el van impulsar els mateixos alumnes i la direcció se'l va apropiar.

Un grup d'estudiants protestant contra Ollé i la direcció de l'IT

El TNC diu que no té consciència de "males praxis"

D'altra banda, el director del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), Xavier Albertí, ha fet aquest dilluns una declaració institucional sobre el cas. "Sobre els professionals mencionats a la premsa i vinculats a aquest teatre, en cap cas hi ha hagut cap demanda que portés aquesta direcció artística a tenir consciència de males praxis", ha dit Albertí. Ollé ha dirigit cinc espectacles al TNC en els últims anys. "Vam fer confiança artística a algunes de les persones assenyalades", ha explicat Albertí, que en cap moment ha fet referència a cap nom explícit. Albertí també ha precisat que el TNC "és el primer teatre públic de l'estat espanyol amb un protocol propi de protecció contra l’assetjament". El director del TNC s'ha mostrat "absolutament al costat de les víctimes" i ha dit que ha intentat "treballar al màxim perquè es generi un clima de treball des del respecte, el reconeixement, la pau, la igualtat, el feminisme i la voluntat de trobar espais de concòrdia".

El departament de Cultura de la Generalitat també ha condemnat "enèrgicament" els casos d'assetjament i d'abús de poder per part de professors a desenes d'alumnes i exalumnes de l'Institut del Teatre. "Són especialment greus en els àmbits de l’ensenyament i de la cultura, tots dos indissociables de la transmissió de valors i del creixement personal com a eines de transformació social", diu el departament. També dona "tot el suport a les víctimes i institucions implicades per executar les accions oportunes" i "referma el seu compromís absolut amb el respecte i el rigor".

L'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) també ha condemnat els fets i ha expressat la seva "profunda indignació i rebuig" a les agressions sexuals i abús de poder que han exercit aquests professors. "No és admissible, en cap cas i sota cap concepte, aprofitar-se d’una posició de poder davant d’alumnes ni de futurs professionals, que, en molts casos, senten admiració pels seus professors", ha dit l'AADPC, que demana que "es depurin responsabilitats ben aviat" i ofereix "suport i acompanyament professional a totes les víctimes".

L’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGCC) també ha expressat, a través d'un comunicat, la seva "clara condemna" als casos destapats per l'ARA. L'APGCC insta l'Institut del Teatre "a comprometre's a aplicar un protocol clar al centre, a denunciar davant les administracions pertinents aquells casos dels quals siguin coneixedors i a oferir el suport necessari a les víctimes perquè tinguin una cobertura psicològica i legal". També qualifica de "greus i inacceptables" les actituds descrites al reportatge i demana que s'investiguin "a fons i amb totes les conseqüències".

stats