LA PROPOSTA CULTURAL
Cultura 15/03/2015

Joan Manuel Homar parla de literatura i plaer a Manacor

A més, teatre, música, conferències, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

12 min

'I aquell dia, ja no vam llegir més: Literatura i plaer' / Conferència

Local de l’OCB a Manacor (c/ de Jaume II, 15) / 20 h

dilluns obra

Joan Manuel Homar, professor honorífic de la UB, parlarà del gaudi de la lectura en la conferència ‘I aquell dia, ja no vam llegir més: Literatura i plaer’. literatura. El títol que ha triat per indicar l'enfocament temàtic és "". L'organització de l'activitat és de l'OCB de Manacor. Homar pretén explicar com abordar l'obra literària i, en particular, la lectura de textos narratius. Partirà de la tesi que el plaer ha d'acompanyar sempre la lectura i que aquesta millora la capacitat del lector i el seu gaudi, ja que el lector es recrea amb la història narrada i n'admira la forma amb què és transmesa i finalment suma un coneixement més profund de la condició humana i de la pròpia subjectivitat. Homar vol que el públic assistent no oblidi que tothom és consumidor compulsiu de narracions que escolta en converses entre amics o coneguts, a la televisió, al cinema, als diaris, als llibres de ficció... I és des d'aquesta activitat pràctica que s'arriba a la lectura de novel·les i de contes. L'activitat forma part d'Els dilluns a l'Obra.

Setmana de la Infància i la Joventut

Sa Congregació-Espai Jove (c/ del Rosari, 25. Sa Pobla)

setmana

Comença avui la tercera edició de la Setmana de la Infància i la Joventut, que conclou el 22 de març. En la jornada inaugural, Curly Commas impartirà el taller ‘Vols ficar-te en la pell d’un videoperiodista?’, que tindrà lloc entre les 17 h i les 19 h.

A les 20 h s’inaugura l’exposició de dibuixos ‘Aprenem a identificar i a gestionar les emocions’, que sorgeix del programa ‘Educació emocional sitemàtica’.

També a les 20 h es podrà escoltar la conferència ‘Les conductes dels menors. Cal estar atents’, a càrrec de Jaume Morey Cañellas, psiquiatre i director de l’Institut de Salut Mental de la Infància i l’Adolescència de l’hospital Son Espases. La xerrada insta a ser observadors per aprendre molt més de les característiques humanes i del seu comportament.

'Electra' / Teatre

Teatre Principal (c/ de la Riera, 2. Palma) / A partir de les 10 h

principal

El Grup Gat (Eivissa) intervé aquest dilluns en el XVIII Festival Juvenil Europeu de Teatre Grecollatí de les Illes Balears, que és coordinat per Joan Carles Simó. Durà a escena ‘Electra’, de Sòfocles.

A les 12 h serà el torn de TeatrEROS, que representaran ‘La senalleta’ de Plaute.

Les funcions són gratuïtes.

'Tanta cosa per no res' / Teatre

Teatre de Manacor / 12.30 h i 20 h

tanta cosa

Dins la XXIX Mostra de Teatre Escolar de Manacor, aquest dilluns es podrà veure la representació de ‘Tanta cosa per no res’, una adaptació de l’obra de William Shakespeare interpretada per alumnes del CC La Salle. La direcció és a càrrec de Joan Antoni Sunyer i Rosa, mentre que els intèrprets seran, entre d’altres, Natàlia Plaza, Carla Pino, Tomeu Gayà i Aina Bassa. Entrada: 3 euros.

Tasts gastronòmics / Cicle

Can Alcover (c/ de Sant Alonso, 24. Palma) / Fins al mes de juny

Tasts gastronòmics

Continuen els Tasts gastronòmics a Capdepera, Sineu, Andratx, Montuïri, Esporles, Vilafranca i Búger.

En la V edició dels Tasts gastronòmics, es poden conèixer els productes de Mallorca en més de 50 sessions amb els responsables de les empreses més destacades de l'illa. Ells mateixos presentaran i convidaran a tastar uns aliments que es caracteritzen per la qualitat i l'exquisidesa.

En aquesta cinquena edició, hi participen 24 empreses: Gin Eva, Vins Oliver, Galletes Gori de Muro, Formatges Son Jover, Ketchup de Forqueta, Can Caló, Licor Sermita, Ses Antigues Neules, Olis de Jornets, Salses i Balsàmics Fet a Sóller, Cervesa Mayurqa, Mel Son Gravot, Formatges Burguera, Jaume de Puntiró, Sobrassada Can Ribas, Vins Can Coleto, Cafes Bay, Gelats Valls, Vins Son Bordils, Licors Moyà, PepLemon, Espècies Crespí, Vins Can Verdura i Oli de Son Barbassa.

Els tasts es fan a nou municipis de Mallorca: Palma, Capdepera, Sineu, Andratx, es Capdellà, Montuïri, Esporles, Vilafranca i Búger.

Podeu consultar tota la programació a: www.gastronomicament.cat/tasts

'1714-2014. Una llengua cap a la llibertat' / Exposició

Institució Pública Antoni Maria Alcover (c/ del Pare Andreu Fernández, 12. Manacor) / Fins a l’1 d’abril

català

El sociolingüista d'origen lleidatà Jordi Solé i Camardons, bon coneixedor de la situació de la llengua catalana, és l'impulsor de l'exposició '1714-2014. Una llengua cap a la llibertat / realitat i vitalitat de la llengua catalana'. És una mostra promoguda per la Federació d'Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC), de la qual formen part l'OCB i l'STEI, entre moltes altres entitats d'arreu del domini lingüístic català.

El muntatge, que consta de vint plafons, mostra la realitat de la llengua catalana amb els següents eixos temàtics: els territoris on es parla, la realitat desigual dels usos idiomàtics, la vitalitat i la història de la llengua. Expressa la realitat tal com és, subratllant la vitalitat enorme de la llengua malgrat els segles de persecució lingüística que ha hagut de suportar.

A la inauguració, hi assistirà el comissari de la mostra, Jordi Solé i Camardons, que en farà una visita guiada. Horari de visites: de dilluns a divendres, de 10 h a 13 h i de 17 h a 20 h.

'Sculptures & groceries' / Inauguració exposició

L 21 (c/ de Sant Martí, 1. Palma) / Fins al 27 de juny

sculptures

El canadenc Mike Swaney (1978) presenta 'Sculptures & groceries', una sèrie d'escultures de ceràmica que ha deixat eixugar a l'aire lliure i que posteriorment ha pintat amb oli i ha vernissat. D'aquesta manera, les peces brillen i tenen un acabat que recorda la porcelana. També es caracteritza per fer servir capses de menjar com a peanyes de les obres, perquè el públic s'hi pugui acostar i les senti com a properes. A més, rescata i dóna protagonisme a objectes que normalment passes desapercebuts. El treball de Swaney reflexiona sobre la vida quotidiana i els ritus i costums actuals a partir de la ironia i el disbarat. L'exposició s'ubica a l'espai The Envelope de la galeria L 21.

'Llibres d'artista' / Exposició

Lluc Fluxà Espai H. C. (Can Ribera, 4. Palma) / Fins a l'1 de maig

fluxà

L’exposició col·lectiva ‘Llibres d’artista’ exhibeix, entre d'altres, 'Visitas de 1 a 2', de Frederic Amat (que hi ha fet 12 serigrafies estampades a mà) i text de Juan Benet; 'Ll', amb dotze aiguaforts en negre de Jaume Plensa i poema de Jesús Ferrero; 'Hommage to my father', que conté 96 'offset' litografies de Hanne Darboven; 'Per sempre', llibre de Teresa Matas realitzat en tela; 'Immer, de Jaume Orejuela; 'Ser-hi només', amb 65 dibuixos realitzats en betum líquid, llapis i grafit sobre paper i coberta de pell, del menorquí Francesc Florit Nin; 'Abecedària', també de Florit Nin; 'Metamorfosi', llibre poema elaborat per Pilar Cerdà, i 'Levitaciones', que consta de tretze peces gràfiques de Mònica Fuster. Horari: de dilluns a dijous de 17 h a 20.30 h; divendres d'11 h a 14 h.

'Gènesi. Sebastião Salgado' / Exposició

CaixaFòrum (pl. Weyler, 3. Palma) / Fins al 24 de maig

gènesi salgado

El fotògraf Sebastião Salgado pretén amb el projecte 'Gènesi', que va començar el 2004, cercar els orígens del món i d'aquest planeta que habitam, un món que ha evolucionat durant milers d'anys abans de veure's enfrontat al ritme de la vida moderna. L'exposició aplega fotografies de paisatges, animals i persones allunyades del món modern; de regions vastes i remotes, on la natura continua regnant. Les fotografies de 'Gènesi' aspiren a revelar aquesta bellesa i representen un homenatge a la fragilitat d'un planeta que tots tenim el deure de protegir. Horari: de dilluns a dissabte de 10 a 21 h; diumenges i festius de 10 a 14 h.

'Mito' / Exposició

Galeria Dionís Bennàssar (c/ Antoni Maura, 11. Pollença) / Fins al 26 de març

Mito

El fotògraf Curro Viera mostra l'exposició 'Mito' a la galeria Dionís Bennàssar de Pollença. La mostra, que es podrà visitar fins al 26 de març, reinterpreta els mites clàssics i moderns a través de la imatge. Viera transforma personatges com l’Ofèlia de Shakespeare, la Circe de 'L’Odissea' d’Homer o el déu Saturn.

'Coll Bardolet en petit format' / Exposició

Fundació Coll Bardolet (via de Blanquerna, 4. Valldemossa) / Fins al 30 d'abril

bardolet

El petit format era un dels preferits del català Josep Coll Bardolet, que hi va realitzar un gran nombre d'obres, i també dels seus seguidors. En aquesta mostra es podrà comprovar la capacitat de creació i de resolució que l'artista aconseguia en aquestes peces de format zero (14x18 cm). És una exposició per veure amb temps, amb cura i minuciositat, per poder descobrir la visió de l’artista de la nostra cultura popular i la nostra terra. A 'Coll Bardolet en petit format', s'hi pot veure una sèrie d’obres de diferents moments de la vida pagesa mallorquina: la recollida de l’oliva, el descans a l’ombra d’un arbre, els balls i la festa al poble i els mercats; però també podem veure el paisatge amb les seves oliveres i els xiprers; els rams de flors, que Coll Bardolet recollia cada dia del seu jardí... Així mateix, hi ha treballs que recullen la seva estada a Eivissa a Escena eivissenca, a banda d'algunes de les seves darreres obres, en què el pinzell va ser substituït per l’espàtula i l’oli per l’acrílic.

'De bailar en el balcón y comer en la bañera' / Exposició

CCA Andratx (c/ Estanyera, 2) / Fins a l'11 d'abril

De bailar en el balcón y comer en la bañera

Verónica Lorenzo (Alcoi, 1981) exhibeix la seva primera exposició individual, 'De bailar en el balcón y comer en la bañera', en aquest centre d'Andratx. El 'joc', com a concepte, és present en tot moment en l'obra de Lorenzo. Sobre aquest concepte versen totes les peces, la major part de les quals han estat realitzades 'ex profeso' per a la mostra. La sèrie està composta per vídeo i fotografia. La manera en la qual són captades i presentades aquestes imatges en moviment de vegades poden resultar un tant 'low-cost' o desfasades, però això enforteix el propòsit de l'artista d'observar amb major deteniment la senzillesa i quotidianitat del missatge.

‘El món dels vencedors’ / Exposició

Addaya Centre d'Art Contemporani (C/ Alexandre Rosselló, 10. Alaró) / Fins l’11 d’abril

El món dels vencedors

Aquesta exposició comissariada per Àlex Brahim. A partir de la inquietud generada per la novel∙la ‘Mala gente que camina’ de Benjamín Prado (Alfaguara, 2006), motivat per la brutalitat de la repressió franquista i sobretot per la impunitat irreversible de què ha gaudit, Ignasi Prat s’endinsa en una arqueologia històrica del franquisme basada en la recuperació estètica de les façanes de les cases dels màxims responsables del règim i la repressió que van dur a terme.

'Monestir de Cabrera. Segles V-VIII dC' / Exposició

Casal de Can Pere Ignasi (Campos) / Fins al 23 d'abril

El monestir de Cabrera

'Monestir de Cabrera. Segles V-VIII dC' presenta els resultats de quinze anys d’excavacions a l’illa de Cabrera, que han demostrat l’existència d’un monestir al subarxipèlag durant l’antiguitat tardana, tal com deien els documents antics.

Aquesta exposició inclou una sèrie d’activitats i exposicions paral·leles, com 'Evolució històrica del migjorn de Mallorca i Basílica Paleocristiana de Son Fadrinet', exposició documental; les conferències 'El monestir de l’illa de Cabrera', a càrrec del Dr. Mateu Riera Rullan, i 'Els recursos alimentaris del monjos de Cabrera', a càrrec del Dr. Damià Ramis Bernad; els tallers familiars programats els dissabtes matins, i una visita a l’illa de Cabrera.

'Implosió (cel·lular). Carte Blanche a Agustín Fernández Mallo' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 20 de setembre

'Implosió'

Aquest divendres a les 19.15 h s'inaugura l'exposició 'Implosió (cel·lular). Carte Blanche a Agustín Fernández Mallo'. 'Implosió (cel·lular)' es planteja com a resposta de l’escriptor Agustín Fernández Mallo a una Carte blanche sobre la col·lecció permanent d’Es Baluard: un recorregut a través de l’obra ja existent reordenant-ne certs elements claus en una lectura diacrònica i inoculant-ne d’altres. L’espectador d''Implosió (cel·lular)' entrarà a l’exposició i immediatament veurà que en un fotograma perdut d’una pel·lícula de cinema mut de principis del segle XX, 'El secreto de la Pedriza', apareix, precisament el lloc on ara com a visitant es troba: Es Baluard. Aquella pel·lícula, inesperadament, li servirà de guia i relectura de les obres d’art del segle XX i el que duim del segle XXI que conté aquest centre.

'The Apartment (dense painting)' / Exposició

Galeria L21 (Sant Martí, 1. Palma) / Fins al 4 d'abril

The apartment

La galeria L21 Palma acull l'exposició individual ‘The Apartment (dense painting)’ d'Antonio González (Alacant, 1974), en la qual es mostren les seves darreres pintures.

El fet d'exposar en un espai d'aspecte domèstic fa que la manera com es concep l'exposició sigui diferent, no només per a l'espectador, sinó també per a l'artista. A més dels quadres i dibuixos d'Antonio González, distribuïts per la sala hi haurà algunes pertinences personals de l'artista. Per exemple, s’hi podran trobar llibres d'apunts, algunes de les seves lectures o pel·lícules i petits objectes amb els quals conviu en el seu dia a dia, o bé a l'estudi o bé a casa.

'El secret' / Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 29 de març

El secret

L'exposició 'El secret', de Marcos Vidal, es pot visitar al Casal Solleric. Les idees fonamentals que es desenvolupen a 'El secret' es refereixen a qüestions tan interessants com la visibilitat i la invisibilitat contemporània, l'immaterial, el digital, el dubte del creador davant l'intangible, les noves formes que adopta el concepte d'intimitat i que es plantegen a l'exposició mitjançant un recorregut narratiu en què Vidal es va despullant gradualment, un itinerari que comença amb una mena de documentació emocional, que prossegueix amb les esferes públiques i privades de l'artista, i que culmina amb l'expressió dels seus sentiments més íntims. Altres subjectes de reflexió que apareixen en el projecte són la fricció que es produeix entre el romanticisme i la irrupció de la tecnologia i de la ciència en la creació, l'arribada de conceptes que, en el seu moment, van escapar al poder de representació de l'artista romàntic i que encara ara continuen sent objecte d'un tractament complex per part dels creadors actuals, com també és subjecte d'anàlisi d'aquesta proposta l'amenaça constant a la qual estam sotmesos per causes i coses que no arribam a veure.

'Finestres al món' / Cicle de projeccions

CaixaFòrum (plaça Weyler, 3. Palma) / Fins al 22 de març

Finestres al món

En el marc de 'Finestres al món (2)', arriba la tercera tongada de projeccions. Es podran veure, de manera continuada, tres curtmetratges protagonitzats per persones que viuen en circumstàncies adverses i que, malgrat tot, afronten la realitat amb valentia i lluiten per tirar endavant. Es tracta de:

- 'Carta a Sasha de Javier Reverte i Andoni Jaén', Espanya (2012), 15’.

- 'Bombay, ciudad de contrastes de Anna Casals', Espanya (2014), 21’. 13”

- 'Enfrentadas: las colombianas ante el conflicto de Unai Aranzadi', Espanya, 2011, 23’.

Es tracta d'un espai que vol apropar al visitant la realitat de països de l'Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina a través de curtmetratges protagonitzats per persones que viuen en circumstàncies adverses i que, malgrat tot, afronten la realitat amb valentia i lluiten per tirar endavant.

'(Preposición) La habitación' / Exposició

Es Baluard (Palma) / Fins al 22 de març

La habitación

El projecte '(Preposición) La habitación', de les artistes Elssie Ansareo (Mèxic DF, 1979) i Alaitz Arenzana (Bilbao, 1976), ha estat premiat amb la Beca de producció a la creació videogràfica DKV Seguros-Es Baluard, que atorguen ambdues institucions i per a la qual s'havien presentat un total de 28 projectes. El jurat ha valorat que es tracta d'un projecte de recerca que té les seves arrels en treballs similars desenvolupats per ambdues artistes de manera individual i col·lectiva, continuant amb unes vies de treball anteriors ben definides sobre salut mental i les dinàmiques amb els espais vinculats. El seu plantejament dóna veu als pacients, proposa resolució i metodologies creatives no comuns tot aportant noves mirades cap al context hospitalari, les seves praxis i tot el que implica.

El projecte '(Preposición) La habitación' subratlla els estigmes dels espais destinats a la teràpia de malalties mentals, en concret la psicosi, dins la nostra societat, com són: la por estar confinat a un d'ells, la seva representació simbòlica a la nostra cultura, apuntant a l'arrel del problema que és "estar boig".

Germans Rosado / Exposició

Fundació Miró (Palma) / Fins al 22 de març

asfdsafs

Els germans Rosado, guanyadors de la Biennal Pilar Juncosa & Sotheby's 2013, exposen 'Vea usted, aquí estaba... MP&MP Rosado'. La mostra serà a la Fundació Miró fins al 22 de març del 2015. Aquesta exposició és un projecte de Manuel Pedro i Miguel Pablo, artistes bessons que exploren el signe, entès com a obstacle, marca o senyal, i l'ocupació de l'espai en la pràctica escultòrica. Aquest projecte artístic està directament vinculat als tallers de l'obra gràfica de Miró, específicament als tallers de serigrafia i de ceràmica, situats devora la possessió del segle XIII de Son Boter.

stats