Publicitat
Publicitat

La policia italiana recupera un Gauguin i un Bonnard robats a Londres el 1970

Les pintures van penjar a la cuina d'un treballador de la Fiat durant 40 anys

El ministre de Cultura italià Dario Franceschini i el responsable del cos de carabiners Mariano Mossa han explicat aquest dimecres la història de la recuperació de dues pintures de Gauguin i Bonnard que van ser robades a Londres el 1970 i que van ser trobades a la cuina d'un treballador de la Fiat de Torí que desconeixia el seu valor. 'Fruites damunt una taula o natura morta amb un cadell', de Gauguin, està valorada entre 15 i 35 milions d'euros. 'La dona amb dues butaques', de Bonnard, en 600.000 euros.

Segons la reconstrucció que van realitzar els investigadors, els dos quadres van ser robats de la casa d'una parella de col·leccionistes, de cognom Marks i Kennedy, que els havia adquirit en una subhasta el 28 de juny de 1961. Els diaris datats el 8 de juny de 1970 va informar que les pintures havien sigut robats del domicili de la parella a la zona de Regent's Park de Londres. Des d'aleshores no s'havia tingut cap notícia dels quadres.

Els lladres, segons s'ha sabut aquest dimecres, van anar de Londres a París, des d'on van agafar un tren fins a Torí. La por, o algun control, va fer que abandonessin les pintures al tren. La companyia italiana de ferrocarrils les va classificar com a objectes perduts i les pintures van acabar en un magatzem i més endavant van ser subhastades el 1975 sense que ningú s'adonés de l'autoria de les obres. El treballador de la casa Fiat que les va comprar va pagar pels volts de 24 euros (45.000 lires d'aleshores) per elles.

El treballador les va penjar a la cuina del seu domicili a Torí. Quan es va jubilar es va emportar les dues pintures a la seva ciutat natal, Sicília. La notícia de la troballa va arribar als carabiners a l'estiu de l'any passat després que diversos experts els contactessin per informar-los de l'existència d'aquestes obres. El fill del treballador de la Fiat, un estudiant d'arquitectura el nom del qual no s'han donat a conèixer, va començar a sospitar de les semblances d'aquestes pintures amb altres que havia estudiat i va contactar diversos experts per saber si podien tenir valor.

Els carabiners també van explicar que han obert una investigació per buscar possibles hereus dels col·leccionistes britànics, que van morir fa temps. "Les autoritats judicials establiran ara a qui pertanyen legítimament aquests quadres", van explicar. Tot apunta que es pot establir una llarga batalla judicial fins que s'estableixi on tornaran a penjar aquestes obres.


Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF