Art

La fundació de Yayoi Kusama denuncia exposicions amb obres falses atribuïdes a l'artista

La creadora vol emprendre mesures legals contra els responsables de les mostres 

La fundació de l'artista japonesa Yayoi Kusama està investigant un conjunt d'exposicions organitzades a la Xina on presumptament es van mostrar obres falses de l'artista, que planeja emprendre mesures legals contra els responsables. Des del setembre han tingut lloc diverses mostres d'aquest tipus a la província xinesa de Xangai i a la regió de Hunan, en les quals s'utilitzava el nom de Kusama sense la seva autorització, tal com ha explicat la fundació en un comunicat. 

Algunes de les exposicions es van fer sota el títol 'Exposició conjunta de Yayoi Kusama i Takashi Murakami', que és un dels artistes japonesos contemporanis més cotitzats, el qual també s'ha vist afectat per aquesta apropiació irregular. La fundació afirma que es tracta de "falsificacions" i que "han causat un dany significatiu a la marca de Yayoi Kusama i a la seva reputació", que assenyala que emprendrà mesures legals contra els organitzadors per vulnerar els drets de propietat intel·lectual de l'artista.

Les exposicions s'han clausurat després de rebre una advertència de la Fundació Yayoi Kusama, que afirma que està investigant altres casos similars en més de deu llocs de la Xina. La cadena estatal nipona, NHK, va mostrar imatges de diverses exposicions on es podien veure obres molt similars de les escultures, pintures o instal·lacions típiques de l'artista, que té una estètica inconfusible en la qual utilitza colors vius, formes orgàniques i l'ús de patrons circulars estampats al llarg de la superfície. 

Kusama, de 89 anys, té un museu dedicat exclusivament a la seva obra a Tòquio. Durant la seva dilatada trajectòria ha protagonitzat mostres a la Biennal de Venècia i en centres d'art com el Reina Sofia de Madrid, la Tate Modern de Londres, el MoMA de Nova York i el Centre Pompidou de París.

EDICIÓ PAPER 20/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF