Cultura 08/08/2019

Fer intercanvi de cossos: la realitat virtual entra al festival de Locarno

Una de les peces seleccionades és Gender swap, del col·lectiu amb seu a Barcelona BeAnotherLab

Eulàlia Iglesias
2 min
El col·lectiu barceloní BeAnotherLab presenta la peça Gender swap a Locarno.

En una redefinició del seu concepte del cinema, el Festival de Locarno ha obert aquest any la possibilitat que es presentessin peces de realitat virtual (RV) a totes les seccions competitives, de manera que finalment hi ha un títol de RV a la secció de curts i un altre a l’apartat Moving Ahead que aspiren als respectius guardons en les mateixes condicions que altres pel·lícules com Mom’s movie. A més, el certamen dedica tota una secció fora de concurs a la RV, en què programen vuit projectes al voltant de la subversió del gènere (gender bender ), en sintonia amb l’obra de l’homenatjat John Waters. Una de les peces seleccionades és Gender swap, del col·lectiu amb seu a Barcelona BeAnotherLab.

Com seria el món si ens poguéssim posar en la pell de l’altre? Amb aquesta reflexió, explica Daniel González, va engegar BeAnotherLab el seu primer gran projecte de RV. Aquest col·lectiu internacional i interdisciplinari investiga des del 2012 les possibilitats de la RV com a eina d’empatia social i entesa mútua. Així van crear La Màquina de Ser Un Altre, un sistema que hibrida tècniques de RV amb teories de la neurociència que els han permès desenvolupar l’efecte embodiment, pel qual enganyes el cervell i li fas creure que ets al cos d’un altre. Tot plegat s’articula a través d’una narrativa i s’hi afegeix el vessant performatiu d’utilitzar persones reals en lloc d’avatars digitals. Des del 2014 en desenvolupen una aplicació bidireccional amb una variant més específica, el gender swap, que proposa l’intercanvi de cossos entre dues persones de diferent gènere per suscitar, diu González, “una reflexió més profunda sobre el respecte mutu i la identitat de gènere”.

El que no s’esperaven és que el primer vídeo que van penjar a Vimeo del projecte es viralitzés. Això els va suposar rebre invitacions de museus i esdeveniments d’arreu, com el Festival de Cinema de Rotterdam, que els va convidar l’any 2016. Van ser els responsables del certamen holandès qui van recomanar als de Locarno l’obra de BeAnotherLab per a la nova secció del festival suís. “Per a Locarno hem millorat tècnicament tota l’experiència d’usuari però mantenim la idea bàsica de l’intercanvi d’identitat de gènere amb algú que no coneixes”. Daniel González celebra que els festivals de cinema s’obrin a un format, segons ell, molt més procliu a la creativitat en relació amb els usuaris que el concepte tradicional de pel·lícula que es projecta ja “tancada” davant l’audiència. Els festivals també els permeten donar a conèixer aquest vessant més documental i social d’una disciplina, la realitat virtual, que la gent encara associa només a l’entreteniment. Però amb els festivals no n’hi ha prou. Per a BeAnotherLab és essencial treballar amb espais comunitaris de base com escoles, centres culturals o fins i tot associacions de veïns. Enfront de la tendència de consumir cada cop més l’audiovisual a casa de manera independent, ells també defensen la RV com a experiència social i compartida.

stats