Cultura 16/05/2012

Un intel·lectual fill del 68

Fran Richart
2 min
Carlos Fuentes, fotografiat al despatx de casa seva, a San Gerónimo, l'any 2001.

CIUTAT DE MÈXICMèxic no només perd un gran ambaixador de lletres, sinó també un intel·lectual crític, marcat profundament per les revoltes dels anys seixanta. Los 68 , en què Fuentes descriu les protestes que van tenir lloc aquell any a París, Mèxic i Praga, és un llibre cabdal per entendre els moviments estudiantils i polítics d'aquesta etapa. A banda d'escriptor, Fuentes va exercir d'ambaixador de Mèxic a França del 1972 al 1976, en una etapa en què va permetre l'asil polític a activistes llatinoamericans que lluitaven contra les dictadures i a exiliats polítics de la República Espanyola. Fuentes va dimitir l'any 1977 de les seves funcions, quan l'expresident Díaz Ordaz, responsable de la matança d'estudiants a Ciutat de Mèxic el 1968, va ser declarat ambaixador a Espanya.

Sobre la situació actual de Mèxic, Fuentes s'havia pronunciat contundentment en contra de la militarització del país engegada pel president Felipe Calderón en la seva guerra contra el narcotràfic. A més, el premi Cervantes va aplaudir les declaracions del president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, que al febrer es va mostrar a favor de la possible despenalització de les drogues, una proposta a la qual va donar suport. "Quan la política no serveix s'ha de canviar. L'actual política de Mèxic no serveix a ningú més que als narcotraficants, a ells sí. El pròxim president, sigui qui sigui, l'haurà de canviar", va defensar.

La relació de Fuentes amb el priisme, que va governar 70 anys el país, va ser d'alts i baixos. Va conservar l'ambigüitat sobre el seu pensament, tot i que popularment s'associava a les esquerres. A la novel·la La muerte de Artemio Cruz , l'escriptor ataca el sistema polític mexicà de "candidat únic", que va mantenir el PRI, però sense subvertir la imatge del partit. Un altre episodi d'aquesta relació és en les eleccions del 1988, quan el dirigent de l'esquerra Cuauhtémoc Cárdenas va patir un suposat frau electoral davant el priista Carlos Salinas de Gortari. Davant la possibilitat que, per primer cop, l'esquerra pogués governar el país, Fuentes no es va posicionar i va dir que Cárdenas era un renegat del PRI.

Sobre les pròximes eleccions presidencials del juliol, Fuentes va declarar als mitjans que tots els candidats eren "uns mediocres", "molt petits per als grans problemes que pateix el país". El seu posicionament més dur va ser respecte a l'actual candidat del PRI, Enrique Peña Nieto, del qual va dir que és "ignorant" i "que no se'l pot deixar ser president". D'altra banda, va mostrar suport amb recel al candidat de l'esquerra del PRD, el Partit de la Revolució Democràtica, Andrés Manuel López Obrador, tot i que la seva predilecció era per l'actual cap del govern del districte federal, Marcelo Ebrard.

Tot i que Fuentes no encarni la figura de l'intel·lectual d'esquerres compromès com podria ser Carlos Monsiváis i Elena Poniatowska, representava l'excel·lència no només de les lletres sinó d'una opinió política transparent i preocupada per un país submergit en la violència i la corrupció.

stats