L'Institut del Teatre porta a la Fiscalia dotze exdocents

El centre trasllada al ministeri fiscal els expedients per determinar si hi va haver "assetjament sexual, conductes abusives o abús de poder"

3 min
Estudiants de l’Institut de Teatre manifestant-se contra els abusos l’1 de març del 2021.

BarcelonaL'Institut del Teatre traslladarà a la Fiscalia Provincial de Barcelona els expedients oberts a dotze exprofessors del centre perquè sigui el ministeri fiscal qui determini si hi va haver "assetjament sexual, conductes abusives o abús de poder" en el seu comportament amb els alumnes. D'aquesta manera, un any després que l'ARA destapés els abusos de poder i assetjament que denunciaven una vintena d'alumnes, el centre trasllada a la Fiscalia els expedients que va recollir la Comissió de Prevenció i Investigació d'Assetjaments Sexuals. A hores d'ara els dotze docents estan jubilats i per protecció de dades l'Institut no informa de les seves identitats.

Feia setmanes que l'Institut del Teatre i la Diputació de Barcelona tenien sobre la taula aquests expedients, però no ha sigut fins aquesta setmana que s'ha decidit traslladar totes les instàncies rebudes sobre exdocents al ministeri fiscal. "Al tractar-se de personal docent que ja no forma part de la plantilla de treballadors de la institució, l’Institut del Teatre no pot investigar els fets, ni aplicar mesures cautelars ni preventives, ni obrir cap expedient sancionador", diu el centre en un comunicat en què es posa èmfasi en el fet que els dotze docents estan jubilats i els fets descrits en les deu instàncies rebudes fins al desembre del 2021 són de fa anys: "La majoria dels fets denunciats fan al·lusió a situacions ocorregudes fa més de 25 anys". De fet, la majoria de les persones que van participar en el reportatge de l'ARA –que va posar sobre la taula les situacions abusives i d'assetjament rebudes a l'Institut del Teatre– no van fer el pas de presentar una instància al centre.

En les instàncies recollides pel centre, un dels noms repetits era el del director teatral Joan Ollé, que fins al juny del 2021 va ser professor del centre. La comissió va concloure que Ollé va tenir "conductes inapropiades" i va generar "malestar i sensació de menysteniment" en gran part de l'alumnat per "expressions i comentaris verbals" que eren "susceptibles de ser percebuts amb connotació sexual" i que van provocar en la majoria dels estudiants "una forta inquietud i desori", així com "confusió" i "situacions no desitjables". La comissió, que només va analitzar situacions d'alumnes que estaven cursant els estudis en aquell moment, va concloure que no hi havia indicis per considerar-ho assetjament sexual.

Al mes de setembre l'Institut del Teatre ja va portar el cas d'un docent, Boris Dausà, a la Fiscalia per "haver identificat indicis d’assetjament sexual en el seu comportament". La investigació segueix oberta. A partir de diversos testimonis recollits per la mateixa comissió, es va constatar “la reiterada estratègia de seducció” de Dausà i “les insinuacions i oferiments directes de tenir relacions sexuals” cap a alguns alumnes nois en contextos directament vinculats a la formació de l’Institut del Teatre. Des del març passat, Dausà està apartat de les aules com a mesura cautelar.

Canvis en els protocols

En el seu comunicat, l'Institut del Teatre anuncia que farà canvis en els protocols de prevenció i detecció de l'assetjament i l'abús sexual. Un dels més significatius és que la comissió que analitzarà les denúncies d'abusos podrà investigar "els fets presentats per alumnes o exalumnes que faci més d’un any que han deixat d’estar vinculats amb la institució, sempre que les persones que hagin de ser investigades mantinguin vigent un vincle laboral amb l’Institut del Teatre". Fins ara el protocol només permetia entrar a investigar els fets que denunciessin alumnes actuals del centre o que haguessin acabat els estudis un any abans. Un fet que ha derivat en la situació actual: l'Institut del Teatre no ha investigat els casos d'aquests dotze docents que ara du a la Fiscalia perquè el protocol no ho permetia. Davant d'aquesta situació, l'Institut del Teatre va traslladar els expedients als serveis jurídics de la Diputació de Barcelona –de la qual depèn el centre educatiu–, que ha sigut qui els ha analitzat i ha decidit traslladar-los ara a la Fiscalia.

stats