Cultura 30/01/2020

'Phasing rain': una instal·lació de llum i so per reflexionar sobre l'emergència climàtica i l'escassetat de l'aigua

Es Baluard inaugura aquesta mostra 'site-specific' que dissemina la gota d'aigua per celebrar el 16è aniversari

Elena Navarro
2 min
Imatge de la instal·lació

PalmaL'Aljub d'Es Baluard s'ha tornat a omplir d'aigua dolça, com durant molt temps ho va fer per abastir tot el barri del Puig de Sant Pere. Les gotes han tornat a arrabassar l'espai, però aquesta vegada en forma d'efectes sonors i de llum, en la instal·lació site-specific codirigida per Onionlab i Xavi Bové Studio Phasing rain, que Es Baluard ha acollit per celebrar el setzè aniversari.

Amb l'espai a les fosques –gairebé oníric pel lleuger fum blanc que l'envolta–, apareixen llums de diferents racons i a diferents compassos, que creen un ambient atemporal perquè l'espectador s'immergeixi en la diversitat sonora de la gota d'aigua, que ressona a l'Aljub en forma de melodia elèctrica de ritmes que canvien. Phasing rain invoca una reflexió sobre la memòria de l'espai i, alhora, sobre dues emergències contemporànies: el canvi climàtic i l'aigua com a recurs escàs.

Imatge de instal·lació de llum i so

"Avui és l'aniversari del museu i d'una manera molt simbòlica hem tancat el museu per només obrir l'Aljub", ha dit la directora del museu, Imma Prieto. "Perquè, a més a més, el 2020 fa 500 anys del naixement de l'arquitecte de les murades, Giacomo Palearo Fratín, i d'alguna manera ser en aquest espai és recordar l'arquitecte", ha recordat.

Phasing rain està inspirada en el compositor minimalista Steven Reich, qui va utilitzar el discurs del capellà Brother Walter, en el qual estava parlant del diluvi a la Bíblia i l'Arca de Noè per advertir la societat sobre la possible fi del món a causa de la Guerra Freda en els anys seixanta. La instal·lació es pot visitar fins al 2 de febrer.

stats