Cultura 21/05/2021

Homenatge al sineuer Joan Gelabert Miquel, deportat i assassinat a Mauthausen-Gusen

L'any 1940 se'l van endur al camp de concentració, on va ser assassinat el 3 d’agost del 1941, a 46 anys

2 min
La pedra daurada del projecte Stolpersteine s’ha instal·lat a Sineu per recordar Joan Gelabert Miquel.

PalmaJoan Gelabert Miquel, a qui anomenaven Teco, va néixer el 10 de novembre de 1895 al carrer de la Rosa de Sineu. L'any 1940 se'l van endur al camp de concentració de Mauthausen-Gusen, on va ser assassinat el 3 d’agost del 1941, a 46 anys. Aquesta és la informació relacionada amb Teco que l’historiador Gabriel Florit recull en el llibre Sineu. Fills il·lustres alternatius. Des d'aquest divendres, Joan Gelabert Miquel té una llamborda feta a mà amb una placa de llautó, que hi diu el seu nom, la data de naixement, el lloc i la data de detenció, el camp de concentració on va ser deportat i la data de la mort. En el seu cas, la data què el van assassinar.

Amb la instal·lació d'aquesta placa a Sineu, a les Illes s'arriba a l'equador del projecte internacional Stolpersteine, dirigit per l’artista alemany Gunter Demnig. La iniciativa, coordinada a les Balears per la historiadora Elena Rodríguez, recupera el nom de 54 víctimes que varen ser recloses en camps de concentració nazi, i també el dels 43 represaliats del franquisme. La llista de 54 víctimes del nazisme inclou no només el nom de persones que varen ser assassinades en camps de concentració nazi, sinó també aquelles de les quals es té constància que varen ser alliberades.

El sineuer a Joan Gelabert Miquel.

A l’acte del municipi del Pla hi han assistit el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado; el batle de Sineu, Tomeu Mulet, el director general de Memòria Democràtica, Marc Andreu Herrera i Maite Blázquez, representant de la Comissió de Fosses i de l'associació Memòria de Mallorca, entre altres autoritats.

De les 97 pedres de la memòria que s'han d'instal·lar a les Illes Balears, ja se n’han col·locades 56 a 17 municipis de Mallorca i Menorca. Pel que fa a Eivissa i Formentera, el Govern està pendent de la disponibilitat de l’artista alemany Gunter Demnig, que és l'encarregat de col·locar personalment la primera pedra a qualsevol territori on s’inicia el projecte Stolpersteine.

Les pedres daurades són les que recorden el nom de les víctimes que varen ser recloses en camps de concentració nazi, mentre que les platejades, d’acer, reten homenatge a les víctimes del franquisme.

En total, es posaran 35 plaques a Mallorca, 28 a Menorca, 24 a Eivissa i vuit a Formentera. Es tracta de llambordes fetes a mà amb una placa de llautó, que conté informació sobre cada una d'aquestes víctimes de camps de concentració nazi: nom, data de naixement, lloc i data de detenció, camp de concentració i data de la mort o l'alliberament.

stats