Cultura 19/08/2015

Els impulsors del boicot a Matisyahu insisteixen: "Ha justificat crims israelians"

Unes 60 entitats com Rumbo a Gaza, Pallassos en Rebeldía i RESCOP signen un manifest on denuncien "el xantatge, la difamació i les pressions polítiques"

Ara
2 min
El cas Rototom en l’era del boicot global

BarcelonaL'entitat que va promoure el boicot del cantant Matisyahu al Rototom Sunsplash de Benicàssim, BDS (Boicot, Desinversions i Sancions contra la Colonització, l'Apartheid i l'Ocupació Israeliana), ha reaccionat ara en contra de la nova decisió del festival de reprogramar el músic de 'reggae'. De tota manera, no criden a cap altra nova acció: creuen que "passi el que passi durant el festival, la campanya ja ha triomfat".

D'altra banda, una seixantena d'entitats (com Rumbo a Gaza, Pallassos en Rebeldía, les que integren RESCOP, Festiclown, la Intersindical Alternativa de Catalunya, etc) han signat un manifest en què defensen els arguments del BDS i denuncien "el xantatge, la difamació i les pressions polítiques exercides contra la seva direcció i les acusacions d'antisemitisme llançades per Israel i el poderós lobby sionista".

El BDS afirma que el cantant "ha justificat els crims israelians" i que és incongruent que un festival "que declara tenir entre els seus principis els drets humans i la cultura de la pau" el programi. Asseguren que en cap cas té a veure amb "la identitat religiosa, ètnica o nacional del cantant". I afegeixen: "Si no s'ha demanat una declaració sobre drets humans i dret internacional a altres participants al festival és perquè no tenim constància que hagin justificat crims i hagin defensat règims d'apartheid i neteja ètnica com l'israelià", afirmen, responent a algunes de les crítiques que els han fet. Sobre les "pressions, amenaces i coaccions" de què els ha acusat el director del certamen, afirmen que ha estat just al contrari, que n'han estat víctimes.

Com a exemples, com ja havien explicat a l'ARA, exposen que "Matisyahu va justificar l'atac de l'exèrcit israelià contra la Flotilla de la Llibertat el 2010, que va acabar amb l'assassinat de 10 persones que portaven ajuda humanitària a Gaza". "Quan s'utilitza la posició d'artista per fer pública una ideologia racista com el sionisme, ja no es tracta d'idees individuals i privades d'un subjecte, sinó d'un acte de difusió i promoció pública. Matisyahu també ha posat la seva música i el seu treball al servei de la causa sionista i bel·licista, i de l'exèrcit de l'estat d'Israel, que va massacrar més de 2.100 persones de Gaza l'estiu passat, incloses més de 500 nenes i nens", afirma BDS.

L'entitat considera que han ajudat a generar debat: "S'han denunciat les complicitats amb l'estat d'Israel, s'ha estès la idea que el sionisme no és tolerable, s'ha visibilitzat el BDS, s'ha posat al centre del debat públic la qüestió ètica en els esdeveniments culturals".

stats