Cultura 06/09/2019

Cinema itinerant pels pobles de Mallorca, gestionat per persones amb trastorn mental

CineCiutat i l'Associació per la Salut Mental Gira-sol s'uneixen per crear 'CinemaRodat'

Elena Navarro
2 min
Imatge de la presentació de Cinemarodat

PalmaL'Associació per la Salut Mental Gira-sol i CineCiutat tenien en ment el mateix projecte sociocultural des de feia temps, però cadascú per separat. "Nomes ens feia falta juntar-nos i xerrar, i vam saber de seguida que volíem fer feina plegats". Així va sorgir 'CinemaRodat', un projecte de cinema itinerant pels pobles i barris de Mallorca, que gestionaran majoritàriament persones amb trastorns mentals.

La idea des de CineCiutat, en un principi, era "fer arribar un cinema divers i de qualitat a tots els racons de l'illa, promocionar la llengua catalana, potenciar el talent balear; tot això amb un punt mediambiental", ha explicat en roda de premsa Javi Pachón, el director de la sala. "Només hi feia falta el vessant social que ens proposava Gira-sol per fer-ne un projecte irresistible", ha afegit.

La idea és fer arribar la cartellera de cinema i d'activitats de CineCiutat per Mallorca i durant tot l'any. "No volem ser només un cicle d'estiu, sinó una línia de continguts continuada", ha apuntat Pachón. Per fer-ho, crearan brigades mòbils que s'encarregaran de les projeccions a cada lloc i que tindran, com a mínim, un 50% de persones treballadores amb un diagnòstic de trastorn mental. A banda dels films, hi haurà col·loquis, tallers i, fins i tot, concerts.

En concret, treballaran persones formades en tasques de manteniment de Gira-sol, amb l'assessorament tècnic del personal de CineCiutat. "Normalment, les persones amb aquesta malaltia treballen en tasques de neteja, jardineria, etc. i nosaltres volíem oferir-los alguna cosa diferent", ha explicat la coordinadora del centre especial de treball de l'associació, Sílvia Estradellas. Ha afegit que, per ells, també és molt important "donar visibilitat a una malaltia molt desconeguda".

Actualment, estan en el procés de contactar amb tots els ajuntaments de Mallorca per explicar-los el projecte. "Estam tenint molt bon 'feedback' de tothom", assegura Joan Miquel Morey. Alguns dels consistoris interessats fins ara són els de Palma, Deià, Lloret i Selva, entre d'altres. Si tot va bé, es començaran les projeccions aquest mes de setembre, i una que ja s'està ultimant és a la presó de Palma, on es projectarà una pel·lícula sobre violència de gènere.

A més, estan completant l'equip tècnic necessari. Ja disposen de dues pantalles –una d'exterior i l'altra d'interior– i estan concretant la compra de plaques solars. El següent pas per fer el projecte 100% ecològic serà trobar patrocinadors per poder comprar una furgoneta elèctrica.

stats