CINEMA
Cultura 23/10/2019

10 imprescindibles del festival In-Edit

Documentals sobre PJ Harvey, Leonard Cohen, Menese i Lil Peep protagonizen la 17a edició

Xavi Serra / Xavier Cervantes
3 min
PJ Harvey, Leonard Cohen i Lil Peep

BarcelonaLa 17a edició del festival de documental musical In-Edit ocupa els Aribau Multicines de Barcelona des d’avui i fins al 3 de novembre. La programació manté els eixos que han contribuït a l’èxit del festival: històries poderoses al voltant de la música i visions sobre escenes i artistes, tant del passat com del present més immediat, com passa en una edició, la del 2019, que té protagonistes com PJ Harvey, Chicho Sánchez Ferlosio i Leonard Cohen. A continuació, 10 imprescindibles de l’In-Edit.

‘A dog called money’

Els viatges de PJ Harvey a zones conflictives inspiren el seu disc

Del 2011 al 2014, PJ Harvey va acompanyar el fotògraf Seamus Murphy -guanyador de set premis World Press Photo- en els seus viatges a l’Afganistan, Kosovo i Washington, una experiència que va inspirar la creació del disc The hope six demolition project. Murphy barreja imatges de la gravació i dels seus viatges amb Harvey al documental A dog called money, mostrant el procés creatiu d’una cantant decidida a amarar de realitat la seva música.

‘Everybody’s everything’

Una estrella del trap que va viure ràpid i es va apagar massa aviat

El raper Lil Peep ja era una estrella de l’emergent escena de l’emo-trap quan, amb només 21 anys, va morir víctima d’una sobredosi. Everybody’s everything traça un retrat íntim del personatge gràcies a la ingent quantitat de material audiovisual reunit per Sebastian Jones i Ramez Silyan. Produït per Terrence Malick, documenta la meteòrica carrera del músic -dos anys molt ben aprofitats- i perfila un retrat psicològic marcat per la depressió i les addiccions.

‘Mr Jimmy’

L’obsessió extrema per Jimmy Page d’un guitarrista japonès

En la programació de l’In-Edit sempre abunden els personatges curiosos com Mr. Jimmy, un guitarrista japonès que ha dedicat la seva vida a mimetitzar-se amb Jimmy Page, el fundador de Led Zeppelin. Roba, pentinat, instruments... Un exercici de devoció portat al límit que es pot confondre amb el vampirisme.

‘The silent movie’

Julien Temple retrata l’escena eivissenca amb música i imatges

El títol de la nova pel·lícula de Julien Temple pot ser equívoc: The silent movie no és muda, però prescindeix de diàlegs i veu en off i prefereix explicar la història d’Eivissa a través d’imatges d’hedonisme i d’una sessió de Fatboy Slim. De l’especulació urbanística a les festes d’Amnesia a ritme de house.

‘Si me borrara el viento...’

La història de Chicho Sánchez Ferlosio i el seu disc clandestí

El 1982, Fernando Trueba va rodar un documental sobre Chicho Sánchez Ferlosio. 27 anys després, David Trueba estrena un altre documental sobre el cantautor, però ara centrat en Canciones de la resistencia española, el mític disc del 1963 que van gravar clandestinament dos estudiants suecs que van viatjar a Espanya en cotxe amb un magnetòfon amagat als baixos del vehicle.

‘Murder in the Front Row’

Crònica del thrash metal a la badia de San Francisco

El heavy metal i les seves derivades sovintegen en la història de l’In-Edit. Aquesta vegada el focus es posa en el naixement del thrash metal, revolta juvenil als suburbis de la badia de San Francisco a principis dels anys 80. Davant el glamur estripat de les bandes de Los Angeles, grups com Testament, Exodus, Metallica i Slayer van replicar amb soroll, velocitat i ràbia. La crònica la dirigeix Adam Dubin, director de clips com Nothing else matters, de Metallica.

‘Marianne & Leonard...’

Paraules d’amor entre Leonard Cohen i Marianne Ihlen

Nick Broomfield ha dirigit documentals sobre artistes com Whitney Houston, Kurt Cobain i Tupac (i també sobre polítiques com Sarah Palin). Un dels seus últims treballs és intentar explicar la història de Leonard Cohen i Marianne Ihlen a l’illa d’Hidra, amor intens i dramàtic. Això és Marianne & Leonard: words of love, un documental amb un títol prou eloqüent.

‘Gay Chorus Deep South’

Un poderós cant coral contra la intolerància

L’activista David Charles Rodrigues documenta la gira d’un cor de cantants gais pel sud dels Estats Units, sobretot allà on la intolerància religiosa de l’era Trump està provocant més estralls. El cor s’endinsa en el cinturó bíblic i explica a càmera experiències traumàtiques i d’altres empoderadores. Gay Chorus Deep South és un d’aquells documentals que fan que l’In-Edit sigui alguna cosa més que un festival.

‘Berlin Bouncer’

La cultura de clubs explicada per porters de discoteca

Tant important és la història com qui l’explica. En aquest cas David Dietl tria tres porters de discoteca per lligar el relat de Berlín. Tots tres van viure la caiguda del Mur, van ser protagonistes indispensables en la potent cultura de clubs de la capital alemanya i han sigut testimonis de la implacable gentrificació.

‘Menese’

El politburó de la ortodòxia flamenca

Remedios Malvárez i José Romero Portillo dirigeixen aquest documental sobre un cantaor revolucionari en la ortodòxia, ànima comunista, aspre, emprenyat de mena. La panoràmica biogràfica recorre tots els racons de José Menese (1942-2016), els èxits, les polèmiques i els homenatges de noves generacions.

stats