Cultura 09/04/2021

Neix Impacte!, un nou festival de cinema sobre drets humans

Quatre ciutats acullen la mostra fins a l'11 d'abril i la plataforma Filmin del 12 al 25 d'abril

2 min
Fotograma del documental ’El riu enfangat de Baasim'

BarcelonaEls drets humans tenen un nou aliat en el circuit cultural català. Impacte! és un nou festival que neix amb el compromís de ser un espai de reflexió sobre els valors humanistes i la justícia global. La mostra se celebra del 8 a l'11 d'abril i constarà de 10 curts i 10 llargs que es projectaran en cinemes de quatre ciutats: Barcelona (Cinemes Girona), Lleida (ScreenBox), Girona (Cinemes Truffaut) i Sant Feliu de Llobregat (CineBaix). Del 12 al 25 d'abril la programació es trasllada a Filmin i a la mateixa web del festival i s'amplia a 20 pel·lícules i 20 curtmetratges. La programació inclou obres de 22 nacionalitats i 16 títols dirigits per dones.

Entre les pel·lícules de la mostra n'hi ha diverses sobre el fenomen migratori com el documental de Marianne Chaud La aventura o la ficció sobre l'emigració clandestina siriana Omar i nosaltres de Maryana Er Gorbach i Mehmet Bahadir Er. El documental El riu enfangat de Baasim segueix les rutes d'immigrants que van des d'Etiòpia i Síria fins a les fronteres europees i Hi havia una vegada una casa - Once upon a place aborda la memòria històrica de la immigració espanyola als Estats Units. Un altre dels eixos dels festival és la pena de mort: a Primer de novembre, de Charlie Manton, una mare (Lindsay Duncan) viatja a presenciar l'execució de l'assassí del seu fill; en el documental nord-americà L’execució, de Jeroen Van der Stock, es posa el focus sobre l’execució del jove negre Ivon Ray Stanley.

Completen la programació el punyent retrat de les màfies sexuals de l'equatoriana La mala noche, de Gabriela Calvache, que estira el fil d'una dona atrapada en una xarxa d'explotació sexual, o el documental argentí El laberinto de las lunas, que explora la cruïlla entre maternitat i transvestisme a través del testimoni de vida de dues persones transvestides en procés d'adopció i de la mare d'una nena trans. En la programació ampliada de l'edició online del festival destaca el documental mexicà La zozobra, que posa el focus en els estralls laborals i ambientals del capitalisme més salvatge, o la pel·lícula anònima Iranian lives matter, que denuncia l’assassinat de 1.500 iranians per part de la policia del règim durant les manifestacions de la tardor del 2019.

Pel que fa a les activitats paral·leles, Impacte! organitzarà tres xerrades a través de YouTube que arrenquen aquest divendres amb els directors d'El monstruo invisible, Javier i Guillermo Fesser; el dissabte 10 serà el torn de la directora del documental Hi havia una vegada a casa, Cèlia Novis, i el diumenge 11 es connectarà Thomas Sideris, director del documental El riu enfangat de Baasim. En l'apartat professional destaquen una sessió dedicada a l'estudi de la producció Mediterráneo i el seu retrat del drama humanitari i la lluita d'Open Arms i una trobada virtual organitzada per Dones Visuals amb el lema Dona, cinema i drets humans, els drets al relat propi.

stats