Cultura 12/10/2018

La imatgeria del desenvolupisme de les Illes agafa pols

Marina Planas demana que es posi en valor la memòria col·lectiva

M. J. Ribas
2 min
Càmeres i equipament de principi de segle de l’Arxiu Planas.

PalmaEl fons Planas aglutina la imatgeria del desenvolupisme de les Illes, és la documentació de la memòria col·lectiva de tot un territori. Tant fotografies de carrer i domèstiques com de paisatge que dibuixen l’evolució urbanística i turística de les Illes són un retrat de l’impacte del desenvolupisme dels anys 60 i 70. La imatgeria folklòrica i icònica està agafant pols a l’espera de ser conservada.

Col·lecció i producció

A 14 anys van regalar la primera càmera a Josep Planas i Montanyà. Quan el jove va anar a ampliar les imatges, al laboratori li van donar l’enhorabona per la feina. Aquell fet el motivà a continuar amb la fotografia fins al punt que es va arribar a convertir en una obsessió. Aquesta càmera li van robar, i anys després la recuperà a un mercadet.

A principi dels anys 40, Planas era un jove atleta, acostumat a viatjar per competir i a anar amb la càmera penjada al coll. Va venir a Mallorca de la seva Cardona natal i quedà captivat pels paisatges. S’establí a l’illa, on va cultivar la seva vertadera passió, la fotografia. El 1947 inaugurava la seva primera botiga especialitzada en fotografia al carrer de Colom.

Sempre a l’avantguarda, va crear escola, va introduir la fotografia en color a Mallorca, fou el primer a adquirir un helicòpter per disparar fotografia aèria, aeronau que llogava a la Guàrdia Civil, ja que ells no en tenien. Realitzava gravacions en color per a TVE1 quan la televisió pública encara emetia en blanc i negre. Va idear un laboratori de revelatge ràpid dins d’una furgoneta per realitzar fotografies dels partits del Mallorca i vendre les seves còpies en acabar el joc; va immortalitzar d’aquesta manera el moment en què l’equip va passar a Primera.

El seu laboratori central de Drassanes va arribar a tenir més de 30 empleats. L’empresa va créixer amb un total de15 establiments, que produïen més de 700 reportatges anuals, els quals encara es guarden en la memòria de l’arxiu, amb noms i dates, noces, festivitats o inventaris. Un total de 4.000.000 d’imatges que encara esperen.

Retratà personatges destacats com Blai Bonet, Camilo José Cela, Robert Graves, Joan Fontaines, Errol Flynn, Charles Chaplin, Grace Kelly, i amb el permís exclusiu de retratar Franco, Joan Carles I i Fraga en les seves visites oficials a les Illes Balears.

Va ser fotògraf i amic de Joan Miró. Cada vegada que es produeix una exposició de Miró, tant en l’àmbit de l’Estat com internacional, es continuen reproduint les fotografies de Planas.

Mediació

Actualment, hi ha una exposició de fotografies de Josep Planas i Montanyà al Museu Krekovick, una selecció de fotos aèries i de carrer que remeten a un passat no gaire llunyà.

A partir d’aquesta exposició, que aspira a ser itinerant, Alelí Mirelman farà un projecte de mediació a partir de l’arxiu amb gent gran. L’objectiu és apropar a la ciutadania una imatgeria que és de tots.

stats