CINEMA
Cultura 12/12/2012

'El hòbbit' escalfa motors a Londres

Daniel Postico
3 min
RETORN A LA TERRA MITJANA 01. Peter Jackson dirigint  una escena d'El hòbbit.  02. El director i Sir Ian McKellen en segon terme.

LONDRESLa presentació europea d' El hòbbit: Un viatge inesperat va ser multitudinària, i no només perquè van anar a la cita a l'hotel londinenc Claridges un centenar llarg de periodistes d'arreu del món, sinó per la presència de gran part de l'equip artístic de la pel·lícula: el director Peter Jackson, la coguionista i productora Phillippa Boyens i un total de disset intèrprets.

Jackson, director de la saga d' El senyor dels anells , va ser l'encarregat d'obrir el foc. "L'estrena sempre és emocionant, t'allibera de la pressió d'haver estat dos anys fent la pel·lícula i de la necessitat de mantenir els secrets tancats amb pany i clau -explicava-. Ara tinc molta curiositat per saber com reaccionarà la gent quan la pel·lícula arribi als 25.000 cinemes que la projecten a partir de divendres a tot el món".

Boyens, experta en J.R.R. Tolkien, afirmava que a l'escriptor anglès li hauria agradat l'adaptació al cinema perquè és "trepidant". " El hòbbit és una novel·la molt complicada de filmar perquè la va escriure per entretenir els seus fills i no hi ha descans en cap moment de la història", va assenyalar. Per Boyens era clau trobar els intèrprets perfectes per als personatges de la nova trilogia. "És tan important tenir un bon guió com els actors adequats", va afirmar. En aquest sentit, Jackson va reconèixer que una de les preocupacions que no el deixaven dormir a les nits era que al final no pogués comptar amb el reputat actor anglès Martin Freeman per al rol principal de la pel·lícula, el jove hòbbit Bilbo Saquet. Quan els problemes de finançament van endarrerir el rodatge, les dates de Freeman es van solapar amb les de la sèrie Sherlock . "Només ell podia fer aquest paper", assegura Jackson. Al final van haver de canviar les dates del rodatge perquè Freeman hi pogués ser. Ell va agrair a Jackson l'esforç per retenir-lo: "No m'imaginava deixant escapar aquesta oportunitat", va dir.

Un altre dels protagonistes de l'acte va ser Sir Ian McKellen -del qual ahir es va saber que pateix un càncer de pròstata, però que està sota control i no fa perillar la seva vida-. L'actor, que torna a posar-se en la pell de Gandalf el Gris, va fer gala d'humor anglès per explicar que l'única diferència entre el rodatge d' El senyor dels anells i el d' El hòbbit va ser que en la nova trilogia els entrepans havien sigut "molt millors". La nova saga se situa 60 anys abans del començament d' El senyor dels anells i també es va filmar als estudis de Jackson a Wellington, la ciutat on va néixer i on encara viu amb la seva dona i mare del seus fills, la guionista i productora del film Fran Walsh. McKellen es va mostrar més crític amb el fet de rodar en 3D i davant de pantalles digitals: "Jo estic més acostumat a mirar els ulls dels altres actors i reaccionar segons la reacció dels altres", va deixar clar.

La pel·lícula és la primera que es filma a 48 fotogrames per segon, el doble de la velocitat de captació d'imatges estàndard. Aquesta elecció ha estat criticada durant els últims dies per la premsa britànica, que ha qualificat el resultat de poc versemblant. No obstant, Jackson va replicar ahir que la tècnica dóna a les imatges "un sentit de realitat insuperable" i que "és qüestió de temps que s'acabi la discussió". "El gran avantatge és que tot el que imagino és tècnicament possible", va afegir. "No faig pel·lícules perquè les vegin en un iPad, sinó per fer anar la gent al cinema, perquè tothom visqui una experiència única a les fosques, amb els amics i amb gent que no coneix. Aquesta és la màgia de la sala de cinema", va concloure abans de marxar de la roda de premsa entre els aplaudiments dels periodistes. Avui el repartiment desfilarà per la catifa vermella de Leicester Square en la première europea de la pel·lícula, en part deslluïda perquè l'embaràs de la princesa Kate Middleton l'ha obligat a suspendre la seva presència a l'acte.

stats