Cultura 25/04/2011

Els herois sanguinaris de Franco

1 min
Els herois sanguinaris de Franco

Queipo de Llano

El periodista Arthur Koestler va descriure el general que va comandar la purga del sud com un "cas clínic de psicopatologia sexual". Llano excitava a través de les ones radiofòniques els seus homes perquè matessin i violessin. Va instaurar un regne de terror amb l'ajuda de les tropes africanistes.

Manuel Díaz Criado

Fins i tot els seus companys de tropa el detestaven. El descrivien com un borratxo, cruel i sàdic. Firmava sentències de mort sense prendre declaració als detinguts i tant li feia quantes; l'important era "netejar" Espanya. Al seu despatx només hi deixava entrar noies joves.

Emilio Mola

Les seves ordres eren molt clares: eliminar "tots els que no pensin com nosaltres". Semblava un monjo erudit però era un veterà de les guerres d'Àfrica que disfrutava descrivint cranis esclafats i budells pengim-penjam. Estava convençut que la República es devia a les maniobres de jueus i maçons.

Joaquín del Moral

Era el que escollia a qui calia arrestar i s'encarregava d'elaborar les llistes dels que havien de treure de la presó de Burgos per ser afusellats. Era famós pel delit sexual que li proporcionaven les execucions. Cada dia s'emportava un grup d'amics per contemplar els condemnats que imploraven clemència.

stats