Cultura 17/06/2020

Paula Bermejo i Maria Juan guanyen el premi a la millor història de les Balears en el concurs Ficcions

De les Illes, han participat en l'edició del 2020 del certamen un total de 462 persones

Ara Balears
3 min
L'acte de lliurament de premis s'ha fet mitjançant l''Instagram Live'

PalmaPaula Bermejo i Maria Juan, del Col·legi Mestral d’Eivissa, han rebut el premi a la millor història de les Illes Balears i a la millor història d’Eivissa, en la 12a edició del concurs Ficcions, amb la història presentada sota el pseudònim Pempem. El jurat ha considerat que el relat mereixia la primera posició d'entre els 462 participants perquè “transporta el lector per un camí torbador de la mà de la protagonista i aconsegueix una atmosfera densa que va in crescendo fins a un final que et deixa un inquietant mal gust de boca”.

El premi a la millor història de Menorca ha estat per a Aina Riudavets, del Col·legi Sant Francesc d’Assís de Ferreries, sobre el qual el jurat ha valorat que “el diàleg intern del protagonista amb el seu pare és el fil conductor d’aquesta original narració que surt de l’ànima d’un jove turmentat en la recerca de la seva pròpia essència i d’un camí cap al seu futur”. El premi a la millor història de Mallorca ha estat per a Adrián Weichselgartner, sota el pseudònim Meraki, del Col·legi Sant Pere de Palma, per “una narració fluïda que combina la intriga i l’emoció a través d’una evolució dels personatges".

També s’ha fet entrega dels segons premis de cada territori de les Illes Balears. La segona millor història d’Eivissa ha estat per a Albert Cardona i Chiara Eivissa Homer de l’IES Sant Agustí de Sant Agustí des Vedrà, sota el pseudònim Sentiments en Paper, que el jurat ha descrit com “una història original amb final sorprenent en què Kafka es transforma i se’ns mostra com una persona diferent, fins i tot víctima, en la ploma de qui ha escrit aquest text”.

La segona millor història de Menorca ha estat per s Aina Grau i Maria Moll de l’IES Maria Àngels Cardona de Ciutadella, sota el pseudònim Lite, “per una narració en què l’ànima de la protagonista és el personatge principal que recorre passatges angoixants; una ment torturada i perduda molt ben dibuixada”. La segona millor història de Mallorca ha estat per a Joana Miquela Bordoy de l’IES de Felanitx, sota el pseudònim Miquela, per ser “una història emotiva, en què cada detall compta i lliga una narració acurada, plena de sentiments que l’autor sap transmetre de manera delicada”. Per últim, el premi a la millor professora de les Illes Balears ha estat per Fani Marí, del Col·legi Mestral d’Eivissa.

Més de 400 participants

La segona edició del concurs va tancar el passat 31 de març amb una participació de 3.660 alumnes de 277 centres educatius diferents. Aquests joves, d’entre 14 i 18 anys, provenen de Catalunya (2.415), el País Valencià (701), les Illes Balears (462), la Franja de Ponent (63), Andorra (14), Catalunya Nord (4) i altres territoris (1).

De les més de 1.500 històries publicades en la dotzena edició d’AMIC-Ficcions, el jurat, format per persones vinculades al món literari i de l’educació, va seleccionar 172 grups finalistes: 109 de Catalunya i Catalunya Nord (163 joves), 34 del País Valencià (57 joves), 22 de les Illes Balears (28 alumnes), 5 grups de la Franja de Ponent (6 alumnes) i 2 d’Andorra (5 joves).

Per primera vegada, els finalistes i professors de tots els territoris de parla catalana, participants en el concurs literari AMIC-Ficcions, han seguit l’acte de lliurament de premis de les Illes Balears de la 12a edició del concurs a través de la plataforma 'Instagram Live' a causa del coronavirus. L’acte ha tingut la participació de Beatriu Defior, directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, qui s’ha dirigit als participants del concurs com "una part del futur de la llengua catalana" i ha destacat que, "a més de valorar-la i estimar-la, fa falta aconseguir que la llengua sigui útil per a totes les funcions i tots els àmbits possibles".

stats