Cultura 25/11/2020

Els artistes guanyadors de La Crida del Solleric presenten els seus projectes

Amb la voluntat de repensar el món a través de l'art i pal·liar les conseqüències de la crisi provocada per la covid-19, Cort va obrir aquesta convocatòria, de la qual s'han beneficiat sis propostes

Clàudia Darder
3 min
Els artistes guanyadors de La Crida del Solleric presenten els seus projectes

PalmaEls projectes de La Crida del Casal Solleric ompliran la tardor de Palma. Artistes de generacions diverses, guanyadors de la modalitat de creació artística per a projectes no expositius del Pla de Xoc engegat per la Regidoria de Cultura, varen presentar aquest dimarts les seves propostes. Els guanyadors d'aquesta modalitat varen ser Pere Antoni Sastre i Pau Aulí amb 10 personatges per una pel·lícula que mai es farà; Irene de Andrés amb Costa luminosa; Mònica Fuster amb Tapís; Bartomeu Sastre amb Quan tot això acabi...; Joan Bennàssar i Associació Circula Cultura amb Ràdio Activitat Quiosc-Mòbil i Estudi Hedera amb De dins cap a fora.

Imatge del projecte de Mònica Fuster sobre les possibilitats tintòries del tap de cortí

El tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, i la directora general d'Arts Visuals, Aina Bausà, els varen acompanyar en aquesta presentació al Solleric. "Aquesta tardor els carrers de Palma estaran plens d'art creat per artistes de generacions diverses, que increpen el present i la realitat que estam vivint, alguns des d'un caire més social i crític i altres des d'una poètica personalíssima. Vull destacar que tots els projectes tenen una forta voluntat d'arribar a la ciutadania, i bona part d'ells parteixen del diàleg amb els veïns, o és el que volen provocar", ha dit Bausà. Una de les bases d'aquesta convocatòria era que els projectes havien d'estar travessats per la crisi provocada pel coronavirus.

Els guanyadors varen començar a fer feina el mes de maig i han tingut fins aquest novembre per enllestir les seves propostes, que aquesta tardor ompliran (o ja ho han fet) els carrers de Ciutat. El tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, remarca que la convocatòria de contractació de projectes d'arts visuals "és una iniciativa emmarcada dins el Pla de Xoc engegat per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Palma per pal·liar els efectes de la crisi provocada per la covid-19. L'objectiu d'aquesta Crida ha estat oferir als artistes i investigadors un marc des d'on poder donar respostes que ens ajudin a repensar el món a través de les arts visuals i dels seus processos de creació".

Costa luminosa, d'Irene de Andrés, és un projecte que parteix de les històries que l'alarma mundial pel covid-19 ha provocat a bord de diferents creuers. Una sèrie de relats recollits en diversos mitjans d'informació serveixen com a punt de partida per crear una ficció audiovisual a mode de curtmetratge experimental. De dins cap a fora, d'Estudi Hedera, proposa una reflexió sobre l'estructura física i familiar de l'habitatge "tradicional", que sembla "quelcom intrínsec a l'ésser humà". No obstant això, "la casa com a espai privat de descans i protecció no té més d'un segle i mig d'història", apunten.

Els artistes guanyadors de La Crida del Solleric presenten els seus projectes

Tapís és una peça videogràfica de Mònica Fuster que immortalitza el procés d'investigació sobre les propietats tintòries, damunt teixits, del tap de quartí. Pere Antoni Sastre i Pau Aulí mostraran un llargmetratge fet "a mitges": 10 personatges per una pel·lícula que mai es farà. Bartomeu Sastre, amb Quan tot això s'acabi, vol visibilitzar una sèrie de desitjos, sensacions i projeccions individuals, a la vegada que col·lectives, que ha anat recopilant de les xarxes socials. S'instal·laran a l'espai públic de la ciutat de Palma.

stats