Cinema
Cultura 12/08/2014

Els 10 grans personatges de Robin Williams

Un geni de llàntia, un mestre inspirador, un mariner amant dels espinacs, un sensesostre delirant... L'actor va interpretar al llarg de la seva carrera personatges d'un rang immens

Ara
2 min

Barcelona"Robin Williams va ser pilot, metge, mainadera, president, professor i tot el possible. Però va ser una persona única". Així arrenca el comunicat de condol de Barack Obama per la mort de l'actor Robin Williams, un missatge que posa de relleu la capacitat infinita per reinventar-se en pantalla d'un intèrpret camaleònic que es va resistir a ser encasellat en els papers de comèdia o de nen gran. Aquests són 10 dels seus millors personatges:

1. Popeye. 'Popeye' (Robert Altman, 1980). L'èxit de 'Superman' va impulsar a finals dels 70 la moda de fer adaptacions de còmics. La més excèntrica de totes va ser la de Robert Altman, un homenatge al còmic d'E.C. Segar, que es va estavellar a la taquilla.

2. Adrian Cronauer. 'Good Morning, Vietnam' (Barry Levinson, 1987). La història real del disc-jockey encarregat de fer pujar la moral a les tropes nord-americanes al Vietnam va servir a Williams per desplegar el seu talent com a imitador de veus i aconseguir la primera nominació a l'Oscar.

3. Mr. Keating. 'El club dels poetes morts' (Peter Weir, 1989). El carismàtic professor de llengua de l'Acadèmia Welton va ser el seu primer gran personatge dramàtic. L'idealista Mr. Keating es convertiria per sempre en un símbol de llibertat personal i vitalisme.

4. Parry. 'El rei pescador' (Terry Gilliam, 1991). En aquesta faula delirant, Williams era un sensesostre traumatitzat per l'assassinat de la seva dona. Una figura tràgica i quixotesca que li va proporcionar una altra nominació a l'Oscar.

5. Peter Pan. 'Hook' (Steven Spielberg, 1991). Si Steven Spielberg semblava el director perfecte per portar a la pantalla Peter Pan, el millor per encarnar-lo era un actor especialitzat en nens grans.

6. Genie. 'Aladí' (Ron Clements i John Musker, 1992). La primera vegada que es va començar a parlar de nominar a l'Oscar un actor per posar la veu a un dibuix animat va ser quan Robin Williams va interpretar el geni d''Aladí', en què va aportar la seva comicitat excèntrica al personatge.

7. Daniel Hillard / Mrs. Doubtfire. 'Senyora Doubtfire'. (Chris Columbus, 1993). Aquesta variació de 'Tootsie' va oferir a Williams una nova oportunitat per mostrar la seva camaleònica capacitat de transformació. Va ser una de les seves comèdies més populars.

8. Jack Powell. 'Jack' (Francis Ford Coppola, 1996). Williams es va acomiadar definitivament dels personatges de nen gran amb aquesta obra menor del director d''El padrí' sobre un nen que creix a un ritme superior que el fa semblar molt més gran del que en realitat és.

9. Sean Maguire. 'L'indomable Will Hunting' (Gus Van Sant, 1997). El psicòleg que interpreta Williams és una versió més complexa i fràgil del mentor que inspira els alumnes d'El club dels poetes morts'. Aquí ajuda un jove geni de les matemàtiques (Matt Damon) a trobar el seu camí. El personatge li va valdre el seu únic Oscar.

10. Seymour Parrish. 'Retrat d'una obsessió' (Mark Romanek, 2002). Williams també podia fer de psicòpata. Ho va demostrar a 'Insomni', de Christopher Nolan, i també en aquest pertorbador 'thriller' sobre l'amo d'una botiga de revelatge fotogràfic obsessionat amb una família clienta de l'establiment.

stats