Cultura 02/06/2021

El Govern estudia vetar l'entrada de persones no vacunades contra el covid-19 a actes culturals massius

Sanitat i les comunitats autònomes debaten les mesures per poder fer esdeveniments de més de 5.000 persones a l'estiu

Toni Jaume
2 min
Un concert a Palma abans de la pandèmia.

PalmaLes Balears es preparen per recuperar els esdeveniments culturals massius aquest estiu. Amb vista a aquest escenari, el Govern estudia vetar l'entrada a les persones que hagin refusat vacunar-se contra el covid-19, segons han confirmat a l'ARA Balears fonts del sector. Aquesta és una de les mesures que estan estudiant el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, i que la Conselleria de Salut ha posat sobre la taula en una reunió amb els promotors culturals illencs que ha tingut lloc aquest dimecres.

En la trobada amb els representants del sector, la Conselleria ha expressat confiança que els esdeveniments exteriors podrien començar a ser més multitudinaris ben entrat l'estiu i s'han plantejat dos possibles escenaris. Per una banda, si la pandèmia a les Illes continua com ara (en fase 1), es podrien fer actes de fins a 5.000 persones amb mascareta i sense distància de seguretat. I per altra banda, si s'aconseguís passar a la fase de nova normalitat (que suposaria una incidència més baixa de 25 casos per cada 100.000 persones), es podrien arribar a aglutinar fins a 10.000 persones, també amb mascareta i sense distància.

Tot això, sempre amb el protocol Green Pass, molt semblant al que s'utilitza als aeroports i ports de les Illes. És a dir, es planteja que per accedir-hi, s'haurà d'haver passat el covid-19 fa menys de sis mesos, estar vacunat completament, haver-se posat almenys una dosi quinze dies abans de l'esdeveniment o haver-se fet una prova d'antígens. Així i tot, aquests tests ràpids només podrien fer-se'ls aquelles persones que no haurien tingut l'ocasió de vacunar-se, perquè, com s'ha explicat, es vol incentivar al màxim la vacunació posant-la com a requisit. "El sector cultural pot ser un bon aliat", han defensat fonts de Salut.

Sense menjar ni beure

Els organitzadors haurien d'habilitar zones on els assistents puguin beure i menjar, i sempre ho hauran de fer respectant les mateixes mesures que tingui el sector de l'hostaleria en el moment de la celebració de l'acte. De fet, una crítica del sector cultural durant la pandèmia ha estat la diferència entre les mesures a la restauració en comparació amb la cultura. Avui dia, qualsevol espectacle ha de tenir el públic assegut i només poden estar dues persones juntes del mateix nucli familiar, amb dos llocs buits per banda. En canvi, a l'hostaleria poden reunir-se fins a vuit persones sense la necessitat que siguin del mateix nucli.

Alguns dels promotors avui presents a la reunió han estat el Mallorca Live, el festival Géiser, Trui Teatre, el festival Mobofest, Manangelment, Legends VIP (de Port Adriano) i el Menorca Músic Festival. Algunes de les veus han celebrat una reunió necessària, però també esperen que se'n facin més, per seguir pel camí de la recuperació de la cultura en els grans esdeveniments. A més, han evidenciat que d'ençà que va començar la pandèmia no s'ha pogut demostrar cap contagi en un esdeveniment cultural a les Balears.

stats