Memòria democràtica
Cultura 24/10/2022

El Govern programa un cicle mensual de 19 funcions sobre la Guerra Civil i la repressió franquista

Les companyies de teatre recorreran les quatre illes i les entrades seran gratuïtes amb reserva prèvia

ARA Balears
4 min
Acte de presentació del cicle 'Teatre per a la Memòria'.

PalmaLa Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica del Govern ha anunciat el primer cicle 'Teatre per a la Memòria', amb motiu del Dia del record, que se celebrarà el pròxim 29 d'octubre.

Durant un mes, set peces teatrals sobre la Guerra Civil, la postguerra o la repressió franquista, a càrrec de set companyies locals, giraran per diferents espais de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, fins a completar un total de 19 funcions, segons ha indicat el Govern a través d'un comunicat.

"És de justícia reivindicar totes les disciplines i aquest cicle és, tot i que manquin moltes obres, també un homenatge a aquesta branca imprescindible de la memòria democràtica", ha destacat el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica del Govern, Jesús Jurado, qui també ha assenyalat que, des de la Direcció General de Memòria, s'ha intentat que les obres fossin diverses, que remarcassin la repressió de les dones, del món cultural, la repressió a les Balears però també arreu de l'Estat, en incloure també els camps de concentració nazi.

La programació és fruit de recopilar les diferents propostes dels membres de les Comissions de Fosses i de Memòria Democràtica, i s'hi inclouen els espectacles següents:

  • LES CANÇONS PERDUDES, de Noctàmbuls Teatre

Les cançons perdudes és una peça de dramatúrgia documental escrita per Jaume Miró i dirigida per Joan Fullana; però és, a més, un treball col·lectiu de creació juntament amb els actors.

Les cançons perdudes posa en escena, d’una manera simple i eficaç, i a través de documentació contrastada, la vida de Margaret Zimbal, miliciana alemanya combatent en la Guerra Civil.

  • ELS ALTRES, de Cultural-ment

Els altres és una obra que vol retre homenatge al batle republicà Emili Darder, vilipendiat i assassinat pels franquistes l’any 1937, i 'als altres', tota aquella gent represaliada, assassinada, torturada, mutilada, etc. També a les famílies, els drets perduts, les usurpacions, les violacions, les mentides, els robatoris, la discriminació, la defenestració, l’exili, la presó, la mort de la cultura, la manca de llibertat, l’endarreriment del país, el silenci... i, sobretot, la por.

  • FRAGMENTS A MALLORCA DURANT LA GUERRA CIVIL, de L’Alicorn Teatre

Fragments és un text dramàtic construït amb petites parts d’un discurs narratiu: la memòria de la Guerra Civil a través dels relats d’unes dones ferides. El text està constituït per una successió de relats independents un de l’altre, units pel sentiment tràgic. Cada personatge monopolitza el discurs per contar uns successos dels quals fou protagonista.

Gabriel Janer Manila va enregistrar aquestes veus entre 1973 i 1978. Eren les veus d’unes dones marcades pel dolor de la guerra: feia quasi quaranta anys que havia acabat i persistien els records de les ferides. Havien suportat la misèria de conviure amb els vencedors, aquells que havien assassinat els seus homes: el pare, el germà, el fill, el marit, l’amant… No gosaven parlar-ne.

  • AMARG, d’Òrbita Produccions

La història narrada és la darrera nit de Federico García Lorca a la terra, abans de ser afusellat per les seves idees 'modernes'. Però també la de totes les persones represaliades, perseguides o torturades per les seves creences i d’aquells avançats al seu temps que decidiren viure lliures i ho pagaren car.

Amarg és l’abans i el durant d’aquella nit. L’aproximació al mite, al poeta, al viatger, al dramaturg, a l’amic, a l’enamorat, i a tots els que escriuen, viuen i estimen amb passió.

  • LLUM TRENCADA, d’Iguana Teatre

El cop d’estat del 18 de juliol de 1936 trencà els somnis de gran part de la població i, per a les dones, suposà la pèrdua de tots els drets que havien aconseguit amb la Segona República; però també la pèrdua dels homes que formaven part de la seva vida.

L’espectacle recupera algunes històries d’aquestes dones que anaren a presó, no per les seves idees polítiques, sinó perquè eren filles d’un o dones d’un altre. I reivindica el paper d’altres dones, activistes, fortes i valentes, que s’atreviren a enfrontar-se amb els qui les volien fer callar.

  • EXERCICIS DE MEMÒRIA, d’El Somni Produccions

És una proposta escènica de petit format, pensada per ser representada en actes commemoratius relacionats amb la memòria històrica per honorar les persones represaliades durant la Guerra Civil i la postguerra a les Illes, que centra la mirada en les dones que els varen sobreviure: companyes, germanes, filles i netes que han lluitat i continuen lluitant per la dignitat i la memòria dels seus éssers estimats.

Totes les dones que apareixen en Exercicis de memòria tenen en comú el mateix batec: rompre el silenci imposat i convertir el dolor en lluita. Per a totes, l’amor és el motor. El desig de tornar a abraçar allò que queda del pare, germà, padrí o company, saber on és, tornar-lo a enterrar, destapar la veritat.

  • ANTÍGONES 2077, de WeNeverSleep

A través del mite d’Antígona donam veu a les companyes dels represaliats desapareguts durant la Guerra Civil i la postguerra a les Illes Balears que varen quedar vives. Parlam d’esposes, germanes, filles i netes. Parlam de desenterrar per poder tornar a enterrar dignament, amb les ungles si fa falta. Parlam del dret a la memòria com una lluita contra l’oblit, perquè 2.077 no és una xifra: és la història que hi ha darrere del cens elaborat pel Govern de les Illes Balears, d’acord amb la Llei de memòria històrica; però hi ha més, perquè són assassinades, una vegada i una altra, les persones que estimaven els 2.077; els familiars que encara no els han trobat. Sabem quantes vegades són assassinats els 2.077 sense el dret a la memòria? Antígones 2077 no és el futur. Tampoc és el passat. Antígones 2077 és avui encara.

Totes les representacions del cicle són gratuïtes. Només cal descarregar les invitacions a través del portal web Ticketib.com.

stats