MEMÒRIA HISTÒRICA
Cultura 15/06/2011

El govern, disposat a treure Franco del Valle de los Caídos

Ramón Jáuregui ha assegurat que estaria "encantat" de traslladar les restes de Franco al cementiri del Pardo. L'Associació per la Defensa del Valle de los Caídos ha amenaçat de dur-lo als tribunals.

Sílvia Marimon
2 min
Neus Català, supervivent de Ravensbrück, a l'homenatge que es va fer ahir a la Plaça del rei de Barcelona amb motiu del 20è aniversari de la mort de Montserrat Roig.

Barcelona.Franco ha resistit, impertèrrit, al pas del temps. Mig segle després de la seva inauguració, el monument que ell va idear perquè mai ningú oblidés la victòria franquista continua immutable. Han passat més de 35 anys des de la mort del dictador, però el Valle de los Caídos ni ho ha notat. Fins ara. El ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, ha assegurat en declaracions a La Sexta que estaria disposat a retirar les restes del dictador, enterrades sota una una llosa de granit de més de mil quilos, si la comissió d'experts que estudia el futur del Valle ho demanés: "Si fes aquesta recomanació, hauríem de negociar que les restes de Franco es dipositessin al panteó del cementiri del Pardo, que és on hi ha la seva vídua".

Jáuregui ha reconegut que ja hi hagut contactes "extraoficials" amb la família del dictador per un hipotètic trasllat. A principis d'aquest mes es va constituir la comissió d'experts que en cinc mesos ha d'elaborar un projecte per convertir el mausoleu destinat a enaltir la victòria de Franco i el nacionalcatolicisme en un monument a la reconciliació. D'aquest grup d'historiadors, juristes i filòsofs és d'on hauria de sortir la recomanació a la qual fa referència el ministre de la Presidència. Jáuregui ha assegurat que estaria "encantat" que el trasllat fos efectiu abans que acabi aquesta legislatura.

Els que no estarien tan contents són l'Associació de Defensa del Valle de los Caídos. L'Associació s'ha afanyat a contestar de manera contundent, des de la seva pàgina web, i ha exigit "al Sr. Jauregui que deixi descansar les restes de Francisco Franco, com estan descansant les d'Azaña o Negrín, és a dir, en pau". L'entitat ha amenaçat Jáuregui de dur-lo davant els tribunals: "Exigim al Sr. Jáuregui que s'atengui al dret vigent i eviti actuacions de fet, que òbviament acabaran davant la justícia". No s'han abstingut de recomenar al ministre de la Presidència, "expert en negociacions amb ETA", que dediqui el seu temps a "tasques més útils".

Republicans enterrats

Amb Franco, al Valle de los Caídos hi ha gairebé 34.000 cossos. Queralt Solé, historiadora i autora d' Els morts clandestins. Les fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya , calcula que des de Catalunya es van traslladar al mausoleu de Franco entre 5.600 i 5.700 restes òssies. Moltes, de soldats republicans no identificats. Els que han descobert que el seus avis o besavis eren enterrats al costat del dictador han reclamat durant anys la seva exhumació.

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, ha instat a traslladar les restes de Franco independentment del que decideixi la seva família: "És una aberració", ha dit, que en un lloc gestionat pel Patrimoni Nacional continuin els cossos del dictador i de José Antonio Primo de Rivera al costat de milers de víctimes del franquisme.

stats