El Govern balear atorga per primera vegada ajuts a la creació cultural, dotats amb 490.000 euros

L'Executiu pretén incentivar la producció de diversos sectors artístics davant la situació d'emergència causada per la pandèmia del coronavirus

El Govern de les Illes Balears llança per primera vegada una convocatòria d'ajuts de la Comunitat Autònoma destinada al foment de la creació original de diversos sectors culturals, dotats amb un total de 490.000 euros. La convocatòria l'ha presentat aquest dimarts la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat i portaveu de l'Executiu, Pilar Costa, acompanyada de la delegada de Presidència per a la Cultura, Catalina Solivellas, i el director de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), Mateu Malondra.

La línia d'ajuts està inclòs en el Fons Extraordinari per a la Producció Creativa i la Recerca Cultural, que disposa d'una primera convocatòria exclusiva per a creadors, dotada amb 490.000 euros, i una segona destinada a la investigació –que es presentarà pròximament–, de 200.000 euros. Els ajuts a la creació es divideixen en cinc categories: arts escèniques; arts visuals i fotografia; literatura, còmic i il·lustració; música i audiovisuals. L'import total es divideix a parts iguals entre les cinc línies, amb una suma màxima de 98.000 euros cadascuna.

Per una banda, els ajuts a les arts escèniques es reparteixen en tres sublínies: textos teatrals en català, coreogràfics i creació de circ, dotats amb 40.775 euros, 24.525 euros i 32.700 euros, respectivament. Les subvencions a la creació musical inclouen tres categories: la música d'entorn audiovisual i creació contemporània, el jazz i la música popular i urbana, amb 32.800 euros, 32.600 euros i 32.600 euros, respectivament.

La Conselleria de Cultura anuncia 1,4 milions d'euros en ajuts al sector per fer front a la crisi del covid-19

Per altra banda, els ajuts a la literatura, el còmic i la il·lustració es divideixen en textos literaris en català, sublínia que rebrà 54.000 euros; narrativa, que rebrà 28.500 euros, i poesia, que rebrà 25.500 euros. La partida destinada al còmic i la il·lustració està dotada amb 44.000 euros: 28.500 per al còmic i 15.500 per a la il·lustració.

Finalment, les arts visuals estan distribuïdes en dues sublínies: la creació de projectes d'arts plàstiques i la de projectes de fotografia i vídeo, que reben un total de 98.000 euros. Pel que fa als ajuts a guions per a l'audiovisual, s'ha decidit separar-los també en dues categories. Els destinats a guions de llargmetratges cinematogràfics de ficció o animació i sèries, amb 83.000 euros, i els ajuts a curtmetratges de ficció, animació o documentals, amb 15.000 euros.

Dues línies exclusives en català

Mentre que les línies de textos teatrals en català i textos literaris en català hauran de ser presentats en aquesta llengua, per a la resta no se n'estableix cap de predeterminada, tot i que hi haurà "una puntuació específica per al català", segons ha puntualitzat Mateu Malondra. Cal tenir en compte que cap dels projectes subvencionables poden formar part de cap muntatge ni poden haver estat estrenats, enregistrats o registrats, així com tampoc subvencionats, premiats, produïts ni difosos.

El termini per presentar les sol·licituds, que s'ha d'adreçar a l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), és de 20 dies hàbils a partir de l'endemà de la publicació de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. La data màxima per lliurar els projectes és el 15 d'octubre de 2021.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF