Cinema

'Belfast' i 'El poder del perro' lideren les nominacions d'uns Globus d'Or encara tocats per la polèmica

'Madres paralelas' opta a dos premis i Javier Bardem està nominat per 'Being the Ricardos'

4 min
Fotograma de 'Belfast', de Kenneth Branagh

BarcelonaBelfast, la pel·lícula de Kenneth Branagh sobre la seva joventut en la convulsa ciutat irlandesa, i el western dramàtic de Jane Campion El poder del perro, amb set candidatures cadascuna, són les grans favorites de la pròxima edició dels Globus d'Or, que han anunciat aquest dilluns les seves nominacions. També acumulen candidatures el musical West Side story de Spielberg (4) i el blockbuster d'autor Dune (3). El drama Madres paralelas, de Pedro Almodóvar, estarà present als Globus d'Or amb dues nominacions, una per a la banda sonora d'Alberto Iglesias i l'altra com a millor pel·lícula estrangera. No estarà nominada la seva protagonista, Penélope Cruz, però sí el seu marit, Javier Bardem, per Being the Ricardos.

Els Globus d'Or d'aquest any van sobrats de star system hollywoodenc amb les candidatures de Nicole Kidman per Being the Ricardos, Lady Gaga per La casa Gucci, Jennifer Lawrence i Leonardo DiCaprio per No mires arriba, Will Smith per King Richard, Kristen Stewart per Spencer, Emma Stone per Cruella i Denzel Washington per Macbeth. Però la gran incògnita d'aquesta edició no són tant els noms dels triomfadors sinó la rebuda que la comunitat de Hollywood dispensarà a uns premis acusats de falta de diversitat i objecte d'una campanya en contra des de fa mesos que es va concretar en el boicot públic de Warner, Netflix i Amazon, tres de les empreses clau del Hollywood actual. Arran d'aquest fet, els Globus d'Or han canviat les normes d'aquesta edició perquè ja no sigui necessari que els estudis inscriguin les pel·lícules perquè els membres de l'associació les puguin votar.

L'anunci de les nominacions, de fet, ha començat amb una representant de l'Associació de la Premsa Estrangera entonant un discurs en clau de rentat d'imatge: "Ha sigut un any de canvis i reflexió per a l’Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood. Hem canviat les normes i hem lluitat per millorar com a organització. Hem incorporat 21 nous membres que ens han aportat una gran diversitat". El missatge està clar, però falta veure la reacció de les estrelles de Hollywood. Sense elles perilla el futur dels premis, que ja està compromès per la decisió de la cadena NBC, propietària dels drets, de no televisar la pròxima gala. Els Globus d'Or mantenen la celebració de la cerimònia, que no s'emetrà per televisió però sí a través d'alguna altra plataforma que els organitzadors no han especificat.

Lluita entre premis cinematogràfics

En paral·lel a tota aquesta polèmica, l'Associació de la Premsa Estrangera s'ha enfrontat durant les últimes setmanes als Critics Choice Awards, els premis de la Broadcast Film Critics Association. Primer, els Globus d'Or van moure la seva gala a la mateixa nit dels Critics Choice Awards i després van fer coincidir (amb tres hores de diferència) l'anunci de les nominacions dels dos premis. A més, han bloquejat el lloguer del Beverly Hilton Hotel, seu habitual dels Globus d'Or, perquè no aculli els Critics Choice Awards. L'hostilitat cap als premis de la crítica s'explica com a resposta als intents de presentar-se com a alternativa als Globus d'Or creant una nova branca internacional de premsa estrangera i festejant els estudis i agents de premsa. Els crítics tenen un avantatge: la seva gala sí que es podrà veure per televisió als Estats Units. Així, la gran pugna del pròxim 9 de gener potser no serà entre els films de Campion i Branagh sinó entre dos premis cinematogràfics.

Com per reforçar aquesta idea, les nominacions anunciades aquest dilluns pels Crítics Choice Awards segueixen fil per randa la línia dels Globus d'Or: Belfast, West Side Story, El poder del perro, Licorice Pizza, No mires arriba i King Richard es reparteixen la majoria de candidatures. L'única novetat és la nominació a millor pel·lícula de Nighmare Alley de Guillermo del Toro i la de Nicolas Cage a millor actor per Pig. En la resta de categories interpretatives, moltes coincidències: Kristen Stewart, Lady Gaga, Nicole Kidman, Jessica Chastain, Jamie Dornan, Andrew Garfield, Denzel Washington i Will Smith no només hauran que rumiar quin vestit posar-se sinó a quina cerimònia assistir aquell dia.

Totes les nominacions dels Globus d'Or:

Pel·lícula dramàtica

Belfast, de Kenneth Branagh.

CODA, de Sian Heder

Dune, de Denis Villeneuve

King Richard, de Reinaldo Marcus Green 

El poder del perro, de Jane Campion

Pel·lícula musical o comèdia

Cyrano, de Joe Wright

No mires arriba, d'Adam McKay

Licorice Pizza, de Paul Thomas Anderson 

Tick, Tick… Boom!, de Lin-Manuel Miranda

West Side story, de Steven Spielberg

Director

Kenneth Branagh, per Belfast

Jane Campion, per El poder del perro

Maggie Gyllenhaal, per The Lost Daughter

Steven Spielberg, per West Side story

Denis Villeneuve, per Dune

Guió

Paul Thomas Anderson, per Licorice Pizza

Kenneth Branagh, per Belfast 

Jane Campion, per El poder del perro 

Adam McKay, per No mires arriba

Aaron Sorkin, per Being the Ricardos

Actriu en comèdia o musical

Marion Cotillard, per Annette

Alana Haim, per Licorice Pizza 

Jennifer Lawrence, per No mires arriba 

Emma Stone, per Cruella

Rachel Zegler, per West Side story

Actor en comèdia o musical

Leonardo DiCaprio, per No mires arriba

Peter Dinklage, per Cyrano 

Andrew Garfield, per Tick, Tick… Boom!

Cooper Hoffman, per Licorice Pizza

Anthony Ramos, per In the Heights

Actor en drama

Mahershala Ali, per Swan Song

Javier Bardem, per Being the Ricardos

Benedict Cumberbatch, per El poder del perro 

Will Smith, per King Richard 

Denzel Washington, per Macbeth 

Actriu en drama

Jessica Chastain, perThe Eyes of Tammy Faye

Olivia Colman, per The Lost Daughter 

Nicole Kidman, per Being the Ricardos

Lady Gaga, per La casa Gucci 

Kristen Stewart, per Spencer

Actriu secundària

Caitríona Balfe, per Belfast 

Ariana DeBose, per West Side story 

Kirsten Dunst, per El poder del perro 

Aunjanue Ellis, per King Richard 

Ruth Negga, per Passing

Actor secundari

Ben Affleck, per The Tender Bar

Jamie Dornan, per Belfast 

Ciarán Hinds, per Belfast 

Troy Kotsur, per CODA 

Kodi Smit-McPhee, per El poder del perro

Pel·lícula estrangera

Compartimento No. 6, de Juho Kuosmanen

Drive my car, de Ryûsuke Hamaguchi

Fue la mano de Dios, de Paolo Sorrentino

Un héroe, d'Asghar Farhadi

Madres paralelas, de Pedro Almodóvar.

Banda sonora

La crònica francesa 

Encanto

El poder del perro 

Madres paralelas 

Dune

Pel·lícula d'animació

Encanto

Flee

Luca

My Sunny Maad

Raya y el último dragón

stats