MONTUÏRI
Cultura 16/08/2013

Una gernació a la 'primera sortida' dels cossiers

Com marca la tradició, ballaren davant el llit de la Mare de Déu i recolliren les joies

Gabriel Mayol
4 min

MontuïriLa vila de Montuïri encetà ahir les celebracions en motiu del seu patró, sant Bartomeu, amb l'esperadíssima primera sortida dels cossiers i del dimoni el dia de la Mare de Déu d'Agost. Abans de les set de l'horabaixa, hora en què comença la festa, el centre del poble ja era un formiguer de gent amb camisetes de diferents colors. Com cada any, l'expectació era màxima i, tot i la calor, els montuïrers no volien perdre's ni un sol detall d'una de les cites més importants del calendari anual. Tant si hi viuen tot l'any com si no, els fills de la vila procuren no faltar al gran dia de la primera sortida dels cossiers.

Destacava per sobre els altres vilers presents el grana dels Quintos del 95 i el blau cel de les camisetes de l'Ajuntament. Durant l'espera, els més joves animaren els espectadors amb els tradicionals crits i cants d'"El dimoni no fa por", "Banya verda, rostoll!", "Cossiers, cossiers, cossiers!" i "Oh, sí, Montuïri, Montuïri".

La comitiva de cossiers, formada per sis dansadors i la dama, pujà amb puntualitat sobre el cadafal i començaren a efectuar la primera dansa, Flor de Murta . En canvi, el dimoni es féu esperar uns moments i aparegué per sorpresa d'un carrer lateral amb les clàssiques llanderades per als més valents.

Posteriorment es dirigiren a l'església parroquial, on executaren la segona dansa, Gentil Senyora , davant el llit de la Mare de Déu. Llavors va començar la volta al poble de la comitiva encapçalada pels xeremiers i acompanyada per centenars de joves.

La tradició marca que dia 15 d'agost els cossiers de Montuïri surtin a ballar davant els comerços i cafès del poble per recollir les joies que seran els premis de les carreres. Aquestes tindran lloc el proper 25 d'agost al matí. Els sis cossiers, la dama i el dimoni varen dansar pels carrers interpretant les peces Flor de Murta , Mestre Joan , Obriu-mos , El rei no podia , Sa Gallineta Rossa i Sa Dansa Nova .

Canvi d'indumentària

Fins fa pocs anys la festa de la Mare de Déu d'Agost era el preludi de les celebracions patronals, però els canvis introduïts darrerament han posat en valor aquesta jornada. L'any 2008 els cossiers sortiren amb la indumentària tradicional i abandonaren el pantaló negre i la camisa blanca que fins llavors havia estat habitual en la primera sortida. Altres elements recentment incorporats són la recuperació del llit de la Mare de Déu i la dansa Gentil Senyora l'any 2011. Des de llavors, els dansadors interpreten aquesta peça únicament davant la imatge jacent i just abans de començar la volta per recollir les joies.

Les novetats d'enguany han estat l'allargament del recorregut fora del nucli antic i la decoració amb banderes tricolors. Per una banda, la concentració de diversos cafès a l'entrada del poble, a la part baixa, va obligar la comitiva a desplaçar-se als afores de Montuïri per complir la tradició de ballar davant els establiments a canvi d'alguna joia. Aquest és un fet totalment insòlit, perquè mai els cossiers no s'havien allunyat tant dels límits de l'antic quadrat que formava la pobla reial.

Façanes i cases

Per altra banda, l'Ajuntament de Montuïri ha facilitat enguany banderes amb els colors dels cossiers (groc, verd i vermell) i la imatge del dimoni per decorar les façanes de les cases. Aquestes predominaren per sobre de les senyeres quadribarrades que protagonitzaren l'ornamentació de les cases montuïreres les festes de l'any passat, fruit d'una iniciativa popular.

La volta de cossiers i dimoni pel poble va acabar, com sempre, amb els darrers balls als comerços i establiments del centre de la vila. La baixada del Pujol va ser escenari, un any més, de les espectaculars corregudes del dimoni perseguint els joves que el provoquen durant tot el recorregut. A la plaça Major s'havia concentrat ja una munió de gent que esperava veure els darrers tres balls sobre el cadafal, que posaren punt final a més de dues hores de dansa, música, corregudes i calor.

Enguany la dama va ser Tomeu Fullana i els cossiers, Toni Miralles Niell, Miquel Àngel Sansó, Tomeu Rafel Ginard, Toni Miralles Martorell, Joan Albert Cerdà i Toni Nicolau. El dimoni va ser Joan Mesquida; el flabioler, Tomàs Salom, i els xeremiers, Joan Toni Rubio i Pep Rotger.

Uns cossiers datats el 1750

Fins l'any passat es considerava que la primera referència documental dels cossiers de Montuïri era de 1821. Però recents investigacions presentades per l'historiador de l'art Joan Socies en les II Jornades d'Estudis Locals del poble l'any 2012 varen endarrerir aquesta data fins almenys al 1750. També es varen donar a conèixer altres elements arcaïtzants, i fins llavors desconeguts, com que la dama portava màscara i que el dimoni era anomenat bovo . Els cossiers són una dansa de tipus ritual que la majoria dels experts relacionen amb el culte a la fertilitat. L'arribada a Mallorca sembla lligada als repobladors catalans després de la conquesta de 1229. Antigament eren moltes les viles i gremis que tenien cossiers, però progressivament anaren desapareixent.

Ja al vespre, quan havia acabat la intensa jornada de ball de cossiers i del dimoni, va tenir lloc un altre dels moments importants de les festes de Montuïri, el tradicional pregó. Enguany, l'encarregat de fer-lo va ser el periodista, mestre i dinamitzador cultural i esportiu Gabriel Gomila Jaume, molt estimat a Montuïri.

Finalment, es van lliurar els premis del XIII Concurs de conte curt Antoni Gomila - Sant Bartomeu 2013,que organitza la revista local Bona Pau i el mateix l'Ajuntament de Montuïri. Per acabar la diada, la Banda de Música va oferir un concert a la plaça Major.

stats