Cultura 19/12/2019

Les galeries Kewenig, Pelaires i Maior inauguren exposicions aquest dijous

Marcelo Víquez presenta 'Nuestras armas no hacen daño' i Rafa Munárriz, 'Espacios que estructuran acciones'

Ara Balears
3 min
Les galeries Kewenig, Pelaires i Maior inauguren exposicions aquest dijous

PalmaTres galeries d'art contemporani de Palma inauguren aquest dijous horabaixa noves mostres. La galeria Kewenig presenta Nuestras armas no hacen daño, de Marcelo Víquez, que estarà exposada fins al 14 de març; la Pelaires, Espacios que estructuran acciones, de Rafa Munárriz, fins al 13 de març, i la Maior, Edicions Maior: Part II.

Nuestras armas no hacen daño

"Si una arma no fa mal, ni pot aparentment fer-ne, és de veritat una arma?", planteja l'escriptor Carlos Jover amb relació a la mostra de Marcelo Víquez. Aquesta és la primera qüestió que llança l'exposició. "La trampa de Marcelo consisteix a proclamar una innocència d'intencions que ningú vol saber del que passa després, o pot passar. Tot pot resultar nociu, fins i tot l'aigua, només depèn de qui tingui el control, afegeix Jover.

'Nuestras armas no hacen daño'

En aquesta exposició les armes són eines del camp i del taller. Les creus tenen nom d'espases, a les rodes de camió que l'artista arreglava de jove els sorgeixen ara un semisarcòfag de marbre, i també hi ha una porta de fusta que, en lloc d'habilitar el pas entre dos espais, es presenta com un escenari, una porta que escenifica una "porta impossible".

Nuestras armas no hacen daño és una mostra de recorregut conceptual que enllaça els objectes trobats en el món exterior, ja erosionat per la vida i per la mort, amb imatges generades en la cerca interior de l'artista. "Marcelo Víquez, quan crea la seva obra, ho fa per apropiar-se del que ha trobat dins ell, sediment de la vida i de la mort, per donar-li una nova forma, una escenificació nova", assenyala l'escriptor.

'Espacios que estructuran acciones'

La Galeria Pelaires presenta Espacios que estructuran acciones, una exposició de Rafa Munárriz. "La pràctica d'aquest artista sorgeix de l'enteniment i el qüestionament de l'espai urbà", assenyala la galeria en un comunicat de premsa. En aquest sentit, Munárriz s'interessa per la successió de confrontacions que s'interposen entre el ciutadà i el seu entorn, cercant qüestionar les relacions entre la creació i la negació artificial de l'espai, entenent com a artificial allò que és projectat.

'Espacios que estructuran acciones'

Rafa Munárriz és llicenciat en Belles Arts per la Universitat Complutense de Madrid i exposa les seves obres en institucions com La Casa Encendida, el Casal Solleric o el Centre Botín. A escala internacional, ha exposat en espais com la Casa do Povo, Sullivan Galleries de Chicago o Mumok de Viena. Se l'ha seleccionat en convocatòries nacionals com la PrimeraFase DKV 2019, Circuitos, Injuve o la Beca Fundació Botín.

Edicions Maior: Parte II

Des de final d'aquest any 2019 i durant el 2020 la galeria Maior farà un seguit d'exposicions que presentaran l'obra gràfica produïda pel taller d'Edicions Maior. Per a l'exposició que s'inaugura ara, han inclòs una selecció de gravats d'artistes de reputació estatal i internacional com A. R. Penck, José Manuel Broto, Susana Solano, José Pedro Croft, Amador o Jürgen Partenheimer, entre d'altres. La mostra ret homenatge al taller i a totes les persones involucrades en el projecte.

Broto

Edicions Maior va començar a caminar l'any 1990 a Pollença, i va ser l'artista Amador –de la mateixa localitat– qui es va posar al capdavant del projecte. Amb el temps, l'espai es va convertir en un dels tallers de gravat més prestigiosos d'Espanya. A més de retre homenatge a Edicions Maior, aquestes mostres també volen fer valer la riquesa artística del gravat.

stats