Cultura 11/03/2021

El futur incert d''Anatomía de Grey' i l'ocàs de les sèries longeves

El drama mèdic emet la dissetena temporada, que podria ser l'última si Ellen Pompeo no renova el contracte

4 min
Ellen Pompeo vol millorar el seu contracte i la falta d'acord podria derivar en el final de la sèrie

És el drama mèdic més llarg de la televisió nord-americana, però el seu final podria ser a prop. Anatomía de Grey emet actualment la dissetena temporada, una entrega que, segons ha explicat la showrunner de la sèrie, Krista Vernoff, tindrà un final tancat que funcionarà tant per acomiadar la temporada com per concloure la sèrie. "Estic preparada per a les dues contingències, és dur i no és ideal. No és una situació desitjada", ha explicat a The Hollywood Reporter. Si finalment s'acaba amb aquesta temporada, l'última entrega serà un testimoni de la pandèmia de covid, un element que ha estat molt present en els nous capítols.

El futur incert d'Anatomía de Grey, un dels grans èxits de la cadena ABC (que forma part de Disney), es deu principalment als entrebancs per renovar el contracte de la gran estrella del xou, Ellen Pompeo. A finals del 2017 l'actriu va signar amb la cadena un nou acord que la va convertir en la intèrpret més ben pagada del prime time nord-americà. Gràcies a aquell contracte, Pompeo ingressa 20 milions de dòlars per temporada, una xifra que ara vol millorar. Aconseguir rebre el sou que ella considerava just no ha sigut un camí fàcil. Pompeo ha explicat que durant anys va haver de lluitar perquè li paguessin el mateix que els seus companys homes, una diferència poc comprensible si es té en compte que el seu personatges dona títol a la sèrie. La situació no va canviar fins que Patrick Dempsey, que hi interpretava el marit de Meredith Grey, va deixar la sèrie. "Per a mi, que el Patrick marxés va ser un moment decisiu, pel que fa al contracte. Sempre el podien utilitzar contra mi. Podien dir «No et necessitem, tenim el Patrick», cosa que van fer durant anys", explicava Pompeo el 2018 a The Hollywood Reporter. Ara l'actriu renegocia el contracte però les converses no van en la direcció que ella voldria, segons detalla The Hollywood Reporter. Això ha fet prendre consciència a Vernoff que el final de la sèrie podria ser imminent.

La showrunner assegura que treballa amb tots els escenaris al cap, però ha demanat als executius de l'ABC que si finalment decideixen no tirar endavant l'avisin amb prou temps: "Els he dit que m'informin sobre què passarà abans de fer el final. Hi ha trames d'un parell de personatges que canviaran. Tinc plans per als dos escenaris. O hi haurà un tancament o construiré alguna cosa que em permetrà tenir un cliffhanger de final de temporada i obrir noves trames".

Un dels grans actius de Disney+

Que Anatomía de Grey decideixi abaixar la persiana no és una qüestió anecdòtica. El drama mèdic es va estrenar l'any 2005 i continua sent una de les ficcions en obert que funciona més bé, encara que les audiències siguin inferiors a les del principi. La sèrie és el drama més vist de l'ABC i el contingut que atrau més anunciants centrats en els espectadors d'entre 18 i 49 anys. L'atractiu d'Anatomía de Grey va més enllà de l'emissió lineal. Una sèrie tan llarga com la protagonitzada per Meredith Grey és un caramel per a qualsevol servei de streaming, que a banda de novetats també necessiten un fons d'armari que justifiqui continuar pagant les quotes quan no hi ha productes nous. La sèrie de la factoria de Shonda Rhimes és un dels principals actius de la plataforma Disney+ i del seu canal Star, dirigit al públic més adult i que ha aterrat a Europa amb 16 de les 17 temporades del drama.

L'ecosistema de plataformes de streaming ha fet que cada cop sigui més difícil comptar amb sèries de llarg recorregut, un model més habitual de les televisions en obert. L'alt ritme de producció, derivat de la guerra entre plataformes, fa que se n'estrenin moltes, però cap perduri gaire temps en emissió. Netflix, per exemple, no fa sèries que sobrepassin les cinc temporades, perquè això implica un increment de costos. La plataforma prefereix fer una renovació constant del catàleg, encara que això li valgui crítiques dels fans de les ficcions damnificades. La sèrie de producció pròpia que més ha durat en actiu ha sigut Orange is the new black, que va arribar a set temporades, les mateixes que van tenir ficcions com The Good Wife, El ala oeste de la Casa Blanca i Las chicas Gilmore, que són a la banda baixa del rànquing de les sèries més longeves. Aquesta falta de sèries amb un gran nombre de capítols també ha generat una guerra entre plataformes per adquirir drets de ficcions llargues, com ara The Office i Friends, que han demostrat l'eficàcia a l'hora de retenir subscriptors.

Si el grup Disney perd Anatomía de Grey, no ho tindrà tot perdut. El grup encara disposa d'algunes sèries de llarg recorregut com les comèdies familiars The Goldbergs (vuit temporades) i Black-ish (set temporades), totes dues en emissió a l'ABC (a Espanya, la segona es pot veure a Disney+ Star). Si hi ha un gènere que no s'espanta per la longevitat és el de l'animació. Al setembre Fox, cadena també propietat de Disney, va atorgar dues temporades més tant a Padre de familia com a Bob's Burgers. D'aquesta manera, la primera arribarà a les vint entregues i la segona assolirà a la fita de tretze temporades en antena. Però si Disney té una reina de longevitat és Los Simpson, que també s'emet per Fox i encapçala el rànquing de sèries que amb més anys d'emissió al darrere als Estats Units. La sèrie de Matt Groening està actualment en la temporada 32, però a principis de març va anunciar que havia renovat per dues temporades més fins a arribar a les 34. I no dona senyals de voler acomiadar-se en un futur immediat.

stats