ARQUITECTURA
Cultura 19/03/2013

La funcionalitat poètica de Toyo Ito s'endú el Pritzker

El japonès vol fer edificis que "cobreixin les necessitats de la gent"

Xavi Serra
2 min

Barcelona.El Pritzker torna al Japó. Després de premiar el xinès Wang Shu, el jurat del prestigiós guardó d'arquitectura ha reconegut aquest any la carrera de Toyo Ito, el sisè japonès que conquereix un premi que per a molts equival al Nobel d'arquitectura. Es premia així una arquitectura amb vocació de servei de les necessitats de la societat, però amb una "dimensió poètica i espiritual", segons valorava el jurat.

El premi va ser creat per Jay A. Pritzker i la seva dona Cindy -fundadors de la cadena d'hotels Hyatt- el 1979 per reconèixer la innovació en arquitectura i està dotat amb 77.500 euros i una medalla. El Pritzker del 2013 es distingeix perquè busca en els edificis una fluïdesa allunyada de les limitacions de l'arquitectura moderna. "Intento crear espais més còmodes més enllà de les restriccions socials que limiten l'arquitectura. La meva il·lusió és fer cases que cobreixin les necessitats de la gent", afirmava ahir Toyo Ito.

El jurat del Pritzer ha destacat "l'aire d'optimisme, lleugeresa i alegria" que projecta l'obra d'Ito, mentre que l'arquitecte assegura que sempre ha provat de "no tenir estil per no haver de concentrar-se a millorar-lo". La "novetat constant" és, per ell, el que defineix millor les constants de la seva obra.

Entre les obres del japonès hi ha edificis tan emblemàtics com la Torre dels Vents de Yokohama i la Biblioteca de la Universitat de Belles Arts de Tama, però Ito assenyala com el seu favorit l'espectacular Mediateca de Sendai, de parets transparents i estructura d'acer. També destaca en el seu currículum la cúpula d'Odate, un espai futurista per a espectacles construït amb materials de fusta i acer, i la casa White U, que va construir el 1975 per a la seva germana en una zona residencial del centre de Tòquio. A Catalunya, Ito ha dissenyat els apartaments Suites Avenue, del passeig de Gràcia, l'estació de metro Fira 2 i les torres Fira de l'Hospitalet de Llobregat, una de les quals, l'Hotel Porta Fira, va guanyar el premi Emporis al millor gratacel del 2010.

Arquitectura compromesa

Entre els molts guardons conquerits abans per Toyo Ito hi ha el Lleó d'Or a la trajectòria concedit per la Biennal de Venècia el 2002. Quan Ito va tornar l'estiu passat a la ciutat, va presentar Home-for-all, un projecte dissenyat al cor de la zona que el 2011 va ser devastada pel tsunami al Japó. Concebuda per Ito amb la col·laboració d'arquitectes novells i dels residents locals, el projecte -pensat com a espai de reunió per a la comunitat afectada per la tragèdia- va proporcionar el Lleó d'Or al pavelló japonès. Després de l'experiència, l'arquitecte va decidir "apostar per la construcció de cases que s'inspirin en l'estil de vida de les persones que hi viuran".

En aquest context de responsabilitat social s'inscriu el vessant formatiu d'Ito, que imparteix seminaris i tallers en universitats de tot el món. El 2011 va llegar bona part del seu patrimoni a un museu de l'illa d'Omishima que porta el nom d'Ito i divulga el seu concepte d'arquitectura a través d'exposicions.

L'entrega del premi Pritzker es farà el 29 de maig al Museu i Biblioteca Presidencial John F. Kennedy de Boston.

stats