Cultura 22/08/2018

Ciutadans i el PP no donaran suport al decret d'exhumació de Franco

Els populars es plantegen recórrer la mesura de Sánchez al Tribunal Constitucional

Ara
3 min
Albert Rivera durant la seva intervenció

BarcelonaCiutadans no donarà suport al decret llei per blindar l'exhumació de Francisco Franco de l'altar major de la basílica del Valle de los Caídos. Malgrat que l'executiu socialista va dir que aprovar un decret llei molt breu és la forma més adequada per retirar les restes mortals del dictador, Albert Rivera creu que no ho és perquè "després de 40 anys" l'exhumació de Franco no es pot considerar una qüestió "d'urgència".

Segons han apuntat fonts de Cs, el partit s'abstindrà en la votació. "Si hagués sigut un projecte per al Valle de los Caídos com a monument a la reconciliació, inclosa l'exhumació de Franco, hi votaríem a favor", han apuntat les fonts, que han afegit: "Com que sembla que només és tema Franco i per decret llei com si fos una urgència, ens abstindrem".

El PP també ha fet servir el mateix argument per justificar la seva negativa: "No podem votar a favor de mesures que es prenen amb caràcter d’urgència per votar qüestions de fa 40 anys", ha assegurat el secretari general del PP, Teodoro García. A més, García ha fet un pas més enllà i ha afirmat que el PP es planteja recórrer el decret llei, amb el qual es modificarà la llei de memòria històrica, al Tribunal Constitucional. Ara bé, els populars no aclareixen si s'abstindran com Cs o al final hi votaran en contra. Fa un any, en la votació de la proposició no de llei per instar el govern de Mariano Rajoy a exhumar Franco del Valle de los Caídos, van decidir a últim minut abstenir-se.

Rivera ha dit que centrar-se només en els ossos és "buscar maniqueisme" i, per això, ha demanat que es parli de "reconciliació". També ha proposat que s'inclogui la creació d'un cementiri "nacional" on puguin compartir espai les víctimes dels dos bàndols.

El PSOE recorda que Cs hi va votar a favor

El PSOE ha evitat pronunciar-se sobre la posició del PP, però sí que ha demanat a Ciutadans que "reconsideri" el seu vot i doni suport al Congrés a l'exhumació de Franco. La portaveu dels socialistes a la cambra baixa, Adriana Lastra, ha recordat que els d'Albert Rivera van votar a favor de la proposició no de llei al Congrés el maig de l'any passat per exhumar Franco i que en un dels punts deia que s'havia de fer de manera "urgent". "És una anomalia democràtica que en el segle XXI i en una democràcia plena hi hagi un mausoleu dedicat a un dictador", ha defensat Lastra des d'Almeria. En aquest sentit, ha lamentat que Cs deixi perdre l'oportunitat de "posicionar-se al centre" i cada cop ho faci "més a la dreta en la lluita fratricida amb el PP".

Sobre la polèmica dels llaços grocs

Després d'una setmana d'acusacions creuades, el líder de Ciutadans també ha alertat del "perill" que suposa que els Mossos identifiquin els que retiren llaços grocs i actuïn com a "policia política". Això sí, sobre la crida que ha fet el seu partit a retirar llaços grocs, Rivera ha reconegut: "Jo no n'he retirat cap, em dedico a altres coses". I ha dit que, malgrat que es tracta d'una mesura "excepcional", només s'aturaran quan l'Estat els retiri. "Haurien de ser els Mossos, la policia o els que es dediquen a netejar una ciutat", ha afegit.

Sobre aquesta polèmica, Adriana Lastra ha defensat la mateixa posició que la fiscal general de l'Estat, María José Serrano. Des d'Almeria ha instat a "no perseguir policialment" els que retiren llaços grocs perquè és "llibertat d'expressió". Segarra va assegurar que no veia cap tipus de delicte ni en el fet de posar-los ni en el de treure'ls.

stats