Cultura 18/10/2014

Les fites d’una trajectòria al servei del llibre i de la llengua

Editorial Moll ha publicat més de 1.200 títols de creació, d’assaig i de didàctica d’ençà que es va fundar, l’any 1934

Bartomeu Picornell
3 min
Francesc de Borja Moll va fundar l’editorial l’any 1934.

Palma“Dura tamen molli saxa cavantur aqua (Tanmateix, l’aigua molla acaba perforant les dures roques”. Aquest vers d’Ovidi va ser elegit per Francesc de Borja Moll com a lema. Constància i manca d’estridències; modèstia i autoconfiança defineixen a la perfecció el caràcter d’una empresa, símbol o figura enigmàtica que serveix de divisa i representa allò que un vol fer o la norma del seu obrar. Costa d’imaginar el llinatge separat del món de l’edició. La néta del fundador, Susanna Moll, sol citar sovint aquesta frase de Jorge Luis Borges: “Hay quienes no pueden imaginar un mundo sin pájaros, hay quienes no pueden imaginar un mundo sin agua; en lo que a mí se refiere, soy incapaz de imaginar un mundo sin libros”. Però ara, almanco de moment, els papers s’han invertit, l’aigua corrosiva de la crisi s’ha enduit per endavant allò que semblava tenir la duresa i la perdurabilitat d’una roca, Editorial Moll.

L’Editorial Moll ha estat una empresa dedicada al món del llibre en tots els seus vessants: edició, distribució i llibreria. Va ser fundada l’any 1934 per Francesc de B. Moll per donar continuïtat a l’obra cultural iniciada el 1896 per mossèn Antoni M. Alcover (1862-1932) amb la publicació del primer volum de les Rondalles Mallorquines, i continuada a partir de l’any 1900 amb la preparació del gran Diccionari Català-Valencià-Balear (si bé fins al 1930 no se’n va publicar el primer volum), acabat el 1962 per Francesc de B. Moll amb la publicació del volum desè. La represa de la publicació l’any 1949, després del parèntesi de la guerra, va ser una autèntica alenada d’aire fresc per al país.

L’activitat editorial pròpia s’inicia l’any 1934 amb la publicació del número 1 de la Biblioteca les Illes d’Or, que ha donat a conèixer al nostre públic els grans autors insulars des de la Renaixença, i al mateix temps ha facilitat la publicació de les primeres obres d’autors que després han tingut un prestigi reconegut, com Marià Villangómez, Pau Faner, Gabriel Janer Manila, Antònia Vicens, etc. Per altra part, l’aparició de la Biblioteca Raixa el 1954 va suposar la primera publicació regular després de la guerra de llibres d’autors tan importants com Manuel de Pedrolo, Maria Aurèlia Capmany, Joan Fuster, Jaume Vidal Alcover, Baltasar Porcel i un llarg etcètera.

Amb el temps varen anar sortint una gran diversitat de col·leccions que abracen temàtiques molt diverses: Els Treballs i els Dies, iniciada el 1964 amb la publicació de L’Art en el Regne de Mallorca, de Marcel Durliat, ha tret obres tan importants com el Cançoner Popular de Mallorca del pare Rafel Ginard i obres d’història, cultura popular, lingüística, etc. La col·lecció Balenguera, iniciada el 1961, publicà exclusivament poesia d’autors contemporanis, des de Rosselló-Pòrcel o Gabriel Alomar, passant per J.M. Llompart, Marià Villangómez o Miquel Bauçà, fins al darrer premi Bernat Vidal i Tomàs.

La col·lecció Tomir, iniciada l’any 1975, publicà obres de narrativa o assaig, gènere que disposà des del 2004 d’una col·lecció específica: Els Llibres de Pròsper. El 1976 es va iniciar la col·lecció dels Manuals d’Introducció a la Naturalesa, que ha contribuït a la valoració i defensa del nostre patrimoni natural.

Una temàtica constant al llarg de la història de l’Editorial Moll ha estat la referent a l’estudi d’idiomes: des de la Gramàtica preceptiva per a ús dels escriptors baleàrics de F. de B. Moll, publicada el 1937, en plena Guerra Civil (l’edició de la qual uns anys més tard va ser segrestada), passant pels textos de francès, anglès, italià, alemany i espanyol, per arribar als textos de llengua catalana en tots els graus de l’ensenyament. Igualment important ha estat per al coneixement de la llengua catalana a les Balears la sèrie de col·leccions dedicades a la literatura infantil i juvenil: De mica en mica, Això era i no era, Titelles, Tirurany, Sol alt, etc. En conjunt, l’Editorial Moll ha publicat més de 1.200 títols.

Una altra faceta interessant ha estat l’activitat distribuïdora, que durant més de quaranta anys ha assegurat la presència a les Illes d’una gran part de les editorials en llengua catalana i algunes en castellà.

Finalment, des del 1948 l’Editorial Moll ha mantingut oberta al centre de Palma la llibreria Llibres Mallorca, que dedica una atenció molt especial a totes les obres que fan referència a la llengua i a la cultura catalanes, en el sentit més ampli.

stats