18/01/2012

La finestreta i la disbauxa valenciana

2 min
Un homenatge a Rubianes,  L'1 de març, un dels plats forts del primer trimestre del Casino de l'Aliança del Poblenou.

La finestreta única.¿Però no dèiem que calia eliminar organismes? Doncs la conselleria de Cultura en crea un de nou, l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural. Al final, al darrere d'aquesta finestreta, hi haurà les imprescindibles subfinestretes per a cadascun dels models d'ajuda. És una millora organitzativa i un estalvi, ens diuen. Ens agradaria saber com és que abans es gastaven 365 euros per expedient i ara se'n gastaran 189. D'on surt l'estalvi? (I no parlem del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, del qual no se sap res, eh!). ¿De les hores que hi invertien els funcionaris? ¿Acomiadaran funcionaris? ¿Això vol dir que l'estalvi es convertirà en un pressupost més alt per a subvencions? ¿Vol dir que les concediran i les pagaran abans? ¿Vol dir que seran públiques amb més celeritat? ¿No seria més lògic que els traguessin l'IVA? Amb els números, les administracions sempre ens maregen. Per cert, ¿què farà ara l'Institut Català de les Indústries Culturals?

La recuperació de l'Aliança del Poblenou. Un teatre històric, bressol del Lliure, i que gràcies a la productora Sin Palabras, que dirigeix Toni Coll, ha guanyat un lloc a la geografia teatral de la ciutat. I ho ha fet amb una barreja d'espectacles populars en què hi caben l'humor, la màgia, la sarsuela i la música. La programació es concentra als caps de setmana i la rebuda del públic ha estat excepcional. Així, des de l'octubre, s'hi han presentat 21 espectacles amb l'assistència de 14.201 espectadors i una mitjana d'ocupació del 76%. D'aquí al juny anuncien la presència de Sergi López, Mercè Sampietro, José Sacristán, Manu Guix, Yllana, Paco Ibáñez i un homenatge a Pepe Rubianes, que per alguna cosa l'empresa pren el nom d'un espectacle de l'enyorat artista.

El desgavell valencià. Les sis principals associacions que representen el sector professional de les arts escèniques valencianes han unit la veu per mostrar la seva preocupació pels últims esdeveniments que afecten a l'àmbit escènic; esdeveniments que, des del seu punt de vista, posen en perill "la sostenibilitat" del sector i s'encaminen cap al "desmantellament accelerat" del teixit que el compon. Les associacions denuncien les retallades en les ajudes, d'un 60%, que han sofert en els dos últims anys per part de l'Ajuntament de València, i la indefinició de la Diputació sobre les gires.

stats