DANSA
Cultura 20/04/2018

El festival Sismògraf s’enlaira cap al món

L’espectacle ‘Air’ enfronta cossos deformats a Olot

Núria Juanico
2 min
Un moment de l’espectacle Mol·leculari, de Lipi Hernández, que es va poder veure ahir a Olot dins de la programació del festival Sismògraf.

OlotSón quatre cossos rotunds i ingràvids que adopten formes impossibles. Giravolten sobre ells mateixos i es converteixen en baldufes humanes que malden per equilibrar-se en un entorn salvatge. “Espero que no caiguin”, diu un nen a primera fila, i quan un dels ballarins se li acosta allarga una mà tímida per acariciar el cos deformat. El desig es fa realitat i les quatre baldufes aconsegueixen resistir. La lluita amb l’invisible d’ Air, de la companyia francesa Didier Théron,va omplir a vessar ahir la plaça Major d’Olot en la 10a edició del Sismògraf. A la Plaça de Braus del poble, els ballarins de Mol·leculari lliuraven una altra batalla. L’espectacle de Lipi Hernández dibuixa un calidoscopi de moviments a través de set intèrprets que construeixen un enfrontament entre l’individu i la col·lectivitat. El muntatge, que batega a través d’un eco de gestos i salts, és un cant a la unió dels cossos per avançar cap a un lloc comú.

En aquesta edició, el Sismògraf acull programadors del Brasil, el Canadà, França, Itàlia, Suïssa i Bèlgica, entre d’altres països. “La dansa és universal, i això la fa fàcil de vendre. A més, a Catalunya tenim creadors molt bons amb renom a fora”, explica la directora del Sismògraf, Tena Busquets. El festival s’ha consolidat com un punt de trobada de referència a Catalunya per a la dansa, però Busquets es marca com a objectiu aconseguir més presència internacional. “No podem exportar creadors si no en convidem de fora. Hem de ser un espai d’inspiració on la gent vingui per veure cap on van les dramatúrgies i per adquirir coneixement”, diu Busquets.

Una quinzena de programadors francesos s’han desplaçat enguany fins a Olot per caçar espectacles i descobrir què triomfa al país veí. “És un festival molt interessant, sobretot artísticament”, diu la directora de l’Office National de la Diffusion Artistique (ONDA), Pascale Henrot, que trepitja el Sismògraf per segona vegada. Més enllà d’establir connexions amb les companyies i els teatres, Henrot subratlla que se sent atreta per les produccions catalanes perquè “són contundents, creatives i estan molt ben construïdes”.

Encara queden dos dies de Sismògraf, però alguns ja miren cap al futur. Entre funció i funció, el coreògraf Pere Faura va anunciar ahir que prepara un festival de dansa per a l’abril del 2019 a Berga. S’anomenarà Fuus i naixerà per “repensar les maneres de fer i de programar dansa”, avança Faura, que amb aquesta nova criatura vol “qüestionar les floritures de la creació artística i la compra i venda de l’art”.

stats