Cultura 19/10/2020

El festival Evolution empeny les produccions i el talent locals

Un total de 25 peces audiovisuals formen part de la programació Made in Balears del certamen, 13 de les quals estan dirigides per dones

Ara Balears
3 min
El festival Evolution abraça les produccions i el talent locals

PalmaL’Evolution Mallorca International Film Festival (EMIFF) sempre ha mostrat respecte i ha posat la mirada sobre la creació i els creadors de les Illes. Aquesta edició inclou un total de 25 continguts a la secció Made in Balears (MIB), 19 dels quals encara no s’han estrenat. La programació MIB d'aquesta novena edició s'ha presentat aquest dilluns dematí al Palau de Congressos de Palma.

En aquesta part dedicada al talent local també destaca, com en tot el programa, la presència femenina, ja que 13 dels 25 productes audiovisuals han estat creats o produïts per dones.

Entre les estrenes a escala estatal, dins la categoria llarg documental, hi ha una de les grans apostes del festival: Dorothea i el Myotragus, dirigida per Marta Hierro i Nuria Abad. Es projectarà aquest dissabte, dia 24 d'octubre. Els diaris escrits a les Balears per Dorothea Bate, una de les paleontòlogues més importants de tots els temps, una dona que va lluitar contra els estereotips de gènere de la la seva època i fou descobridora de misterioses espècies animals extingides a la Mediterrània, com el Myotragus, són l’eix, el fil conductor, de la història audiovisual.

Un altre dels grans títols d'aquesta edició en l'apartat Made in Balears és el curtmetratge Control, el debut de l’actriu Ann Perelló en la direcció. Control se centra en la història de Laura, una al·lota que surt de festa i el dia següent no recorda res. Serà a través de les històries d'Instagram on podrà veure els passos i successos de la nit anterior.

Red street Mercy, dirigida per Bruno Jubin, explica la tendre relació que existeix entre un rodamon i un pare de família que es replanteja diferents aspectes de la seva vida. Jubin ja va estrenar, al costat del seu germà Max Olivier, el seu debut en el llargmetratge, Stones from The Desert, en la quarta edició de l’EMIFF, l’any 2015.

La presència dels directors i productors de les Illes s’enforteix al festival, que, segons l’organització, "s'erigeix com una plataforma internacional per a la indústria audiovisual de les Illes i en reforça el vincle amb altres cultures". Per una banda, permet mostrar a un públic internacional la "fortalesa, la intensa activitat i la gran creativitat" del col·lectiu cinematogràfic balear, i, per una altra, "afavoreix la promoció del sector i la possibilitat d'establir futurs negocis en les trobades professionals de networking".

A la presentació de la programació MIB de l’EMIFF 2020 hi han assistit representants dels treballs seleccionats. Rubén Jiménez, director de La leyenda de Oriol i per quarta vegada en el festival, ha afirmat que anar a l'EMIFF "és com ser a casa", al mateix temps que ha agraït l'ajuda que el certamen representa per als professionals de Balears. "És una gran oportunitat per fer contactes", ha afegit.

Per part seva, la realitzadora Carme Quetglas, directora de Xuetilàndia (i per segona vegada en el festival), ha subratllat que "aquest és un punt d'unió, molt familiar, malgrat reunir gent de tot el món". Pere Salom ha estat per primera vegada seleccionat amb el seu treball Haciendo las américas. "Poder presentar una obra a casa és un luxe", ha comentat en la seva intervenció. També els estudiants Marta Martí (Aspírame), Miguel Ángel Cardona (Cerca de lejos) i Miguel Gelabert, Ester Moyà i Guillem Porcel (La suerte no existe) han coincidit a dir que ser seleccionat en un certamen com l’EMIFF és una "oportunitat única", i han destacat la importància de donar veu i espai "als que comencen".

Revelant Mario, de Simó Mateu, que ja va es va poder veure per IB3, és un altre dels treballs que competeixen en la categoria de llarg documental. El director ha destacat "la part de cohesió entre col·legues de la indústria local i la gent que ve de fora, que creix cada any. És l'entorn perfecte perquè hi hagi col·laboracions". La realitzadora Marga Melià torna a ser present en la competició amb el seu curtmetratge Dona, després d'haver presentat el seu primer llarg, Bitter sweet days, i haver estat jurat de l'EMIFF. En la seva opinió, "la part de networking està molt ben organitzada i l’Evolution m'ha permès conèixer molts professionals".

Diego Moiso (Talaiot) i Marina Wagner (Seda Verde) són creadors debutants en la novena edició de l'Evolution Mallorca International Film Festival. Moiso vol "aprofitar per conèixer els col·legues de professió, locals i internacionals, pensant en futurs projectes". Per part seva, Wagner s'ha mostrat contenta d'estrenar el seu curt "a casa, en un festival fonamental per crear múscul en la indústria".

"Sense Made in Balears, Evolution no seria el que és, així va ser com vàrem començar", ha conclòs Sandra Lipski, fundadora i directora del festival, que ha agraït als creadors de Balears la seva implicació i la seva aposta pel certamen.

stats