CULTURA

El festival Alternatilla torna apostant per la música jazz

S'hi han programat, entre el 25 de novembre i el 10 de desembre, tallers, masterclass i concerts de grups d'arreu

Reiner Baas participarà en el festival Alternatilla. / ALTERNATILLA

Aquest dilluns s'ha presentat una nova edició, reformada, del festival Alternatilla, que no es duia a terme des de l'any 2012 per motius econòmics. La música jazz serà l'eix central del Jazz Alternatilla, Festival In Mallorca 2016.

El director artístic, Xavier Torres, vingut expressament des d'Holanda per a la presentació, ha destacat la " participació de formacions locals, estatals i internacionals" que formaran part del festival, que tindrà lloc entre el 25 de novembre i el 10 de desembre a Palma, Santa Margalida, Calvià, Sant Llorenç, Porreres, sa Pobla, Esporles, Alcúdia, Inca i Pollença.

Alternatilla 2016 té el suport del Consell de Mallorca. El director insular de Cultura, Rafel M. Creus, ha subratllat "la importància d'aquest esdeveniment, que no s'havia vist mai a Mallorca, un punt de trobada entre músics de jazz. I que Torres n'hagi estat el director artístic és garantia de solvència".

Cartell

Benjamin Herman, Reiner Baas, Harmen Fraanje, Sanne Huijbregts, Jesse Ruller i Reijseger Fraanje, però també Toni Miranda, Pep Grau, Teo Salvà, S'Arrual Jazz Mort i The Jazz Fingers són alguns dels noms que acudiran a la cita.

La música, la interculturalitat, els tallers i les masterclass seran igualment protagonistes d'aquest projecte de dinamització cultural i d'interacció entre músics. "El festival té alguns punts que el diferencien d'altres i que el fan molt especial: per una banda, la llibertat que he tingut per escollir les formacions i persones que hi actuaran, i que crec que són de la millor qualitat musical, i per l'altra, que seran concerts mixtos, és a dir, pretenem que es creï interacció entre els músics, que participin en les diferents formacions", ha dit Xavier Torres.

País convidat, Holanda

En aquesta primera edició hi serà convidat un dels països amb més pes específic en la història del jazz a Europa. Així, una selecció del jazz emergent dels Països Baixos serà present al Jazz Alternatilla, Festival In Mallorca 2016.

Director artístic, Xavi Torres

El pianista català Xavi Torres és un dels músics més destacats i amb més projecció del panorama jazzístic de l'Estat. Actualment viu a Amsterdam, on ha finalitzat el màster de Jazz i la llicenciatura de Clàssica al Conservatori van Amsterdam, després d'haver-se graduat amb matrícula d'honor a l'ESMUC. Torres lidera el seu propi grup, Xavi Torres Trio, formació que recentment ha estat guardonada com a Millor Grup de l'any 2015 per a l'associació de músics de jazz i música moderna de Catalunya (AMJM). Ha estat l'encarregat de la direcció artística del festival i actuarà el dia 1 de desembre a la Casa del Poble d'Esporles amb el trio; a més, el 9 de desembre serà al teatre Xesc Forteza de Palma juntament amb Sanne Huijbregts a la veu, Pep Garau a la trompeta, Thomas Rolff al contrabaix i Felix Schlarmann a la bateria.

El festival Alternatilla Jazz In Mallorca és una iniciativa de l'Associació Cultural Alternatilla.
L' ARA Balears n'és un dels mitjans de comunicació oficials.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF