Cinema
Cultura 05/10/2022

Ferran Alberich guanya el primer Premio Nacional de patrimoni cinematogràfic

El restaurador sabadellenc ha recupertat films cabdals com 'Un chien andalou' i 'Vida en sombras'

2 min
Ferran Alberich en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl Premio Nacional de patrimoni cinematogràfic s'estrena amb un guanyador català, el sabadellenc Ferran Alberich (Sabadell, 1947), per la seva tasca a com restaurador de la pel·lícula Un chien andalou, de Luis Buñuel i Salvador Dalí, i Vida en sombras, de Llorenç Llobet Gràcia, entre d'altres. Aquest guardó, una iniciativa del ministeri de Cultura, es lliura enguany per primera vegada i està dotat amb 30.000 euros. El jurat reconeix la trajectòria "excepcional" d'Alberich en l'àmbit de la conservació i la recuperació del cinema espanyol en els últims cinquanta anys i també el fet que "l'ha impulsat i promogut com a patrimoni cultural i memòria viva". Entre altres treballs seus hi ha la remasterització digital d'El sol del membrillo, de Víctor Erice.

Així mateix, Alberich destaca per "la comunicació i la difusió del patrimoni cinematogràfic i audiovisual fonamental" i perquè ha contribuït al fet que el cinema sigui acceptat com una "expressió artística que les institucions han de valorar i protegir". Finalment, el jurat posa en relleu la "generositat" d'Alberich "a l'hora de transmetre la seva passió i el seu coneixement a les següents generacions de professionals dels arxius fílmics", per la qual cosa és considerat "un referent inqüestionable".

La trajectòria de Ferran Alberich va començar en el camp de les matemàtiques, però va abandonar la carrera per dedicar-se a la crítica cinematogràfica i la programació del cineclub de Sabadell, i per rodar el seu primer i únic curtmetratge. Al llarg de la seva carrera, que ha estat vinculada a institucions com la Filmoteca de Catalunya i l'espanyola, Alberich ha impulsat la recuperació d'importants fons com el del director Ignasi F. Iquino i el llegat del cinema de la Guerra Civil. També va restaurar altres títols com Sierra de Teruel' (André Malraux, 1938-1939), Raza / Espíritu de una raza (José Luis Sáenz de Heredia, 1941-1950), La verbena de la Paloma (B. Perojo, 1935) i Los jueves, milagro (Luis García Berlanga, 1957). Entre 2004 i 2006 va escriure amb Carles Benpar els documentals Cineastas contra magnates i Cineastas en acción, tots dos premiats amb el Goya.

El Premio Nacional de patrimoni cinematogràfic i audiovisual té com a objectiu, com expliquen des del ministeri, destacar "la tasca de persones, institucions i organitzacions que han desenvolupat iniciatives i projectes destacables de recuperació, conservació i difusió del patrimoni cinematogràfic i audiovisual al llarg del 2021 o que tinguin una trajectòria rellevant en aquest mateix camp".

stats