Cinema
Cultura 12/08/2021

Feministes i professionals del cinema en contra del premi Donostia a Johnny Depp

EH Bildu també ha demanat al Festival de Sant Sebastià que rectifiqui

Júlia Claramunt
3 min
Johnny Deep

BarcelonaEl Festival de Sant Sebastià, que celebrarà la seva 69 edició del 17 al 25 de setembre, va anunciar dilluns que atorgaria un dels premis Donostia de la pròxima edició a Johnny Depp, "un dels actors amb més talent i més versàtils de la cinematografia contemporània", segons el comunicat del festival. L'endemà, el Festival de Karlovy Vary, que aquest any celebra la seva 55a edició, també va fer públic que concediria premis honorífics a Johnny Depp i Michael Caine en reconeixement de les seves trajectòries com a actors.

Les crítiques no s'han fet esperar. Dones cineastes i professionals del cinema, així com organitzacions internacionals, han criticat la notícia perquè la consideren un error "ètic" després de les acusacions de maltractament de la seva exdona, Amber Heard. Depp actualment es troba immers en diversos processos judicials arran de les acusacions de Heard d'haver-la agredit físicament i verbalment, per les quals va obtenir una ordre d'allunyament temporal. De fet, Warner el va acomiadar de la saga Bèsties fantàstiques i on trobar-lesen què interpretava el personatge de Gellert Grindelwald.

Les últimes crítiques han arribat aquest dijous, de la mà d'EH Bildu. El partit basc ha demanat al Festival de Sant Sebastià que "revoqui" la decisió de reconèixer Depp amb el premi Donostia i ha reclamat a les institucions que integren el consell d'administració del certamen que "promoguin" aquesta "revisió".

La polèmica també ha tingut ressò internacional, i les organitzacions feministes britàniques Women's Aid Federation i Solace Women's Aid han qualificat la notícia d'"irrespectuosa" i "insultant" per a les víctimes. "Quan es felicita un agressor, se li permet continuar aconseguint èxits i se li atorga l'aprovació del públic, se suggereix que l'abús és acceptable i que no importa", ha remarcat Sophie Francis-Cansfield, directora de campanyes i polítiques de Women's Aid Federation, una de les principals organitzacions benèfiques contra el maltractament domèstic.

L'Asociación de Mujeres Cineastas y de Medios Audiovisuales (CIMA), que reuneix a gairebé 700 dones de la professió, va ser la primera a reaccionar a la notícia aquest dimarts, perquè considera inoportú premiar un actor immers en plena batalla judicial. "El premi Donostia és a tota una carrera, una altra cosa seria que en una pel·lícula protagonitzada per ell guanyés el premi del jurat. Però a tota una trajectòria, en aquest moment, no ens sembla el més oportú", va criticar la presidenta de l'associació, Cristina Andreu, que va rebre la notícia amb sorpresa, segons Efe.

El director del Festival de Sant Sebastià, José Luis Rebordinos, va respondre que les raons per les quals s'havia concedit a l'actor el premi Donostia "són a la seva filmografia". "La funció d'un festival de cinema no és jutjar les conductes dels membres de la indústria cinematogràfica", va assegurar Rebordinos.

El Festival de Karlovy Vary (República Txeca) coincideix amb l’opinió de Rebordinos, ja que també ha decidit guardonar la carrera cinematogràfica de l'autor estatunidenc. "Ens enorgulleix donar la benvinguda al festival a una icona del cinema contemporani. Admirem el treball de Depp i estem entusiasmats amb atorgar-li aquesta distinció", van afirmar el director artístic de l'esdeveniment, Karel Och, i el director executiu en un comunicat emès aquest dimarts.

Amb més de 90 interpretacions i una desena de produccions a l'esquena, Depp, que va debutar a la gran pantalla com a víctima de Freddy Krueger a Malson a Elm Street (1984), es va convertir en una icona de la seva generació per donar vida a personatges tan carismàtics com Jack Saparrow a la taquillera saga Pirates del Carib.

stats