MÚSICA CLÀSSICA
Cultura 23/01/2012

Les veus femenines regnen al Concurs Francesc Viñas

Javier Pérez Senz
2 min
01. La soprano moldava Olga Busuioc. 02. Treballadors del Liceu a la manifestació d'ahir a la tarda a la Rambla.

Hi ha tradicions que desafien el pas del temps, i una de les més entranyables és el Concurs Internacional de Cant Francesc Viñas, un miracle de supervivència, capaç de sobreviure a crisis, modes i tendències. De fet, no es concep un mes de gener sense la presència d'aquest mig miler de participants d'arreu del món que arriben a Barcelona a la recerca de la glòria lírica. En la 49a edició, dedicada a la memòria de Maria Vilardell, la xifra ha estat de 539 participants, procedents de 61 estats.

El concert de guanyadors del Viñas va tenir ahir un preàmbul reivindicatiu a les portes del teatre: la manifestació dels treballadors del Liceu reclamant a la direcció informació clara i veraç sobre les notícies aparegudes en els mitjans de comunicació que apunten la imminent presentació d'un ERO.

No ha estat un Viñas òptim en quantitat i qualitat de veus masculines, cosa que ha portat el jurat, presidit per Joan Matabosch, director artístic del Liceu, a declarar desert un dels dos grans premis. Collita, doncs, sense tenors, barítons i baixos mereixedors del màxim guardó. Adquireix així més relleu el triomf de la soprano moldava Olga Busuioc, de 25 anys, que va aconseguir el primer gran premi, dotat amb 15.000 euros i contractes per actuar al Liceu i el Teatro Real de Madrid. Busuioc va lluir una veu d'atractiu color i força lírica en dos superbes àries d' Ievgueni Onieguin , de Txaikovski, i Rusalka , de Dvorák, que van marcar el punt més alt d'un concert que va tenir a l'orquestra el flexible acompanyament del director Guerasim Voronkov.

Bon nivell en els segons premis: va agradar la bella i molt lírica veu del baríton turc Orhan Yildiz, de 33 anys, que va mostrar, tot i els nervis, bona línia en àries de Bellini ( I puritani ) i Wagner ( Tannhäuser ). Dues sopranos van guanyar ex aequo el segon guardó, la coreana Ju Hong Young i la britànica Jessica Muirhead, totes dues de 30 anys. Muirhead va tancar la primera part del concert amb una delicada versió de la mozartiana Porgi amor ( Le nozze di Figaro ) i va mostrar bon temperament escènic en la gran ària del primer acte de La traviata . Puccini va ser l'autor elegit per Ju Hong Youngg per obrir la segona part, amb una commovedora interpretació de l'ària de Mimi del primer acte de La bohème . Després va cantar amb bona tècnica i encant líric l'ària de Louise , de Charpentier.

Més discret va ser el nivell als dos tercers premis, la soprano russa Kristina Mkhitarian (24 anys) va cantar àries de La flauta màgica , de Mozart, i La noia de la neu , de Rimski-Korsakov, acompanyada en aquesta última pel pianista Stefano Giannini, que també va acompanyar el baríton coreà Chae Wook Lim (34), en cançons de Wolf i Shin. No ha estat un bon any per a les veus locals, i només dos cantants van arribar a la prova final: la soprano Miriam Zubieta i la mezzosoprano catalana Anna Tobella, que van ser les encarregades d'obrir el concert interpretant amb aplom àries de Verdi (Rigoletto ) i Rossini ( Semiramide ).

stats