ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 18/11/2012

'La família irreal' sota la lupa

Laura Serra
3 min
'La família irreal' sota la lupa Quins actors s'amaguen darrere el maquillatge 'borbònic'

BARCELONA.El reialme de Polònia es va fundar a TV3 el 2006 i des dels primers programes ja va adoptar la família borbònica com a cap d'estat. Era una època d'alegries, casaments, néts nous i vacances a Mallorca, i pel seu pes polític i social mereixien una quota de sàtira política. "La família reial sempre havia estat molt protegida als mitjans. Als 90 fins i tot hi havia hagut accions de censura, com al programa de Mikimoto i l'aparició de Quim Monzó al programa del Gran Wyoming. Però a partir del casament de la Letícia va començar a caure un mur, i no només per la via de l'humor i la sàtira, també per la de les revistes del cor. Es començava a assemblar a una monarquia a l'anglesa", explica el guionista de Polònia Jordi Ventura, coautor amb Joan Lluís Bozzo del musical La família irreal , centrat en els Borbó.

El " cese temporal de la convivencia matrimonial " de la infanta Helena i el seu marit va inaugurar un lustre negre per als Borbó, amb divorcis, judicis, caceres, amants i escàndols de tot tipus. La premsa groga per fi es va atrevir a ser crítica i els programes d'humor van anar guanyant llibertat. Mentre que Set de nit (2001-2002) havia rebut crítiques de CiU, el PP i la Casa Reial pel seu nivell corrosiu, Polònia s'ha sabut fer un lloc amb perícia. "Vas posant-te línies vermelles, però la temptació sempre és trepitjar-les, fer un passet més enllà i eixamplar-les. Nosaltres vam anar fent gags i, com que no passava res, al següent programa posàvem el límit més enllà. Així fins que es normalitza o s'assimila i deixa de ser un risc", explica Ventura. Els polítics han sigut hàbils intentant assimilar la sàtira i han tingut la cintura de voler aparèixer ells mateixos a Polònia . La Zarzuela ha fet silenci.

La premsa groga obre la veda

Minoria Absoluta i Dagoll Dagom van construir l'esquelet del musical La família irreal els mesos de febrer i març. Després van venir els capítols reals de Botswana, l'operació de maluc i la descoberta de Corinna. "La premsa anava més enllà del que nosaltres estàvem plantejant, amb amants amb noms i cognoms, quan nosaltres sempre havíem sigut críptics amb aquest tema -diu el guionista-. La premsa groga ha entrat a sac, sense cap escrúpol". Així doncs, ara que ja hi ha via lliure, poden fer-li dir al rei: " Con Corinna y sin corona mi mundo se desmorona y me persigue la ley "; i a la reina que " era Juan Carlos primero, y de segundo un fiestero ".

Els sis anys de Polònia els han fet sobretot tenir nas. "Si volen denunciar-te i portar-te a la fiscalia, ho poden fer, com va passar amb els casos de Pepe Rubianes, El Jueves o el Bestiari , però quan escrius ja prens precaucions elementals: no fer afirmacions falses, no parlar de menors, etcètera", diu Ventura. Al Teatre Victòria disparen dards -només musicals- a discreció.

Quins actors s'amaguen darrere el maquillatge 'borbònic'

Toni Albà

Va estrenar el personatge el 2002 a Set de nit i l'ha portat per teatres i festes majors amb obres com Audiència i-Real . A Polònia fa de Papa i de Carod.

Mireia Portas

La reina no va aparèixer fins a la segona temporada del Polònia , però ha anat creixent: de saludar ha passat a parlar. Portas és Raquel Sans, Aguirre i Chacón.

Mònica Pérez

A la televisió les infantes eren Toni Albà i Sergi Mas. Al teatre els han mantingut el sexe femení. Pérez no apareix al Polònia però ja havia treballat amb Minoria.

Xavier Serrano

La talla física, la veu i la construcció del personatge són claus per a una bona imitació. Serrano té el cos de Guti, Duran, Herrera i de dandi.

Agnès Busquets

Els quatre protagonistes tenen els mateixos personatges que a Polònia , on l'actriu a més fa de Soraya i Mònica Terribas. És un princesa ambiciosa.

Queco Novell

Ha interpretat cara i creu: Rajoy i ZP, Laporta i Rosell. Aquí fa de fill aturadet. Amb el personatge tan dominat, els actors han col·laborat a salpebrar el guió.

David Olivares

El Tomàs Molina i Felip Puig del Polònia muta en el pitjor gendre. Els Urdangarin fa mesos que descansen a la televisió: el cas donaria per a molts gags, tots presumptes .

Anna Bertran

És l'única actriu que va ser escollida per un càsting convocat per Dagoll Dagom. El seu últim treball televisiu és la sitcom Pop Ràpid .

stats