Cultura 13/06/2020

Per torns, a l’exterior i amb mascareta: així tornen a assajar les corals

Aquestes formacions ho tenen més complicat a l’hora de reprendre la normalitat pel doble risc que suposa cantar en grups nombrosos

E. N.
3 min
Per torns, a l’exterior            i amb mascareta: així tornen a assajar les corals

PalmaQuan cantam, la quantitat de gotes i aerosols que llançam és molt més gran que quan parlam. I és per aquest motiu que les corals són els grups musicals que més difícil ho tenen per tornar als assajos i actuacions d’abans del coronavirus: no només es canta, sinó que es fa en grup i amb els cantaires molt a prop els uns dels altres. A Mallorca, encara que poques, han començat a assajar les primeres corals, i ho han fet adaptant-se a la nova realitat que marca la crisi sanitària: amb grups reduïts, respectant la distància, higiene constant i a l’aire lliure o amb mascareta.

És el cas de formacions com els cors del teatre Principal de Palma i l’Orfeó de Santa Maria, que assagen en espais tancats, per grups de veus i, els segons, també amb mascareta; i el de la Coral Minuet de Bunyola, que es troben també per torns, però a l’aire lliure. “Per ara no podem usar el local d’assaig, però tenim cantaires amb cases amples i espai a l’exterior i ens trobam allà de deu en deu”, relata Sofia Domènech, directora de la coral. Assegura que tenen molt en compte les mesures de precaució: “Hi ha una psiquiatra, una psicòloga i una metge; imagina’t com ho tenim de present”. Més enllà de la música, la retrobada humana ha estat una alegria gran: “La pantalla ja es feia feixuga”, confessa.

Per a l’estiu, tenien previst un projecte de jazz i barroc amb les corals de Calvià, Son Servera i Felanitx, però s’ha hagut de posposar fins al desembre, “perquè ens hem de trobar 200 persones a l’escenari de l’Auditori de Peguera i ara mateix encara és difícil”, indica.

Doble risc

“El problema de les corals és que, en un espai tancat, es donen totes les condicions per al contagi; si no es prenen les mesures adequades, un infectat pot encomanar-ho a molta gent”, afirma Javier Arranz, portaveu de la Conselleria de Salut. Cita el cas d’un cor dels Estats Units en què un sol infectat, en dues hores i mitja d’assaig sense protecció, va contagiar 52 persones. Per evitar al màxim la propagació del coronavirus, Arranz recomana l’aire lliure o, si és un espai tancat, separar-se un mínim de dos metres -“potser fins i tot quatre”, sosté- i dur protecció: pantalles, mampares o mascaretes. També proposa escurçar els assajos i mantenir una bona ventilació.

Hi ha altres formacions que prefereixen esperar a setembre per tenir un panorama més clar de com tornar a l’activitat presencial. És el cas de la Coral 3x4, que organitza el Certamen de Corals de Binissalem. La seva segona edició està prevista per a desembre i, per ara, es manté. Això sí, estudiaran els formats possibles a mesura que es vagi acostant la data, perquè “ara no sap ningú com estarem”, diu Xesca Gomila, presidenta de la coral. En el seu cas, a més, hi ha cantaires d’edat avançada, que corren un risc afegit.

Els cors de la UIB van en la mateixa direcció: al setembre començaran a decidir. Segons explica Joan Company, director fundador des de fa 43 anys, cap de les deu corals ha tornat a assajar de manera presencial des del darrer dia que varen poder fer-ho, el 10 de març. “Estan paralitzades per decisió de la UIB i també seguint els protocols de distintes federacions europees”, diu. Actualment hi ha deu cors a la UIB amb una mitjana de cinquanta cantaires per grup. A partir de l’inici de curs es plantegen tres opcions, segons la situació sanitària: continuar normalment, fer assajos reduïts o tots junts en espais tipus poliesportiu.

El cor de majors és el que ho tindrà més complicat: “Molt difícilment podran començar la temporada l’any vinent”, augura el director. En començar, exploraran la sonoritat, “que canviarà totalment, perquè estam acostumats a un so de proximitat”, preveu. Si ha de ser amb mascareta, opina que s’hauran d’adaptar al fet que “no hi haurà tanta riquesa d’harmonia”.

stats