CLÀSSICA
Cultura 15/01/2013

Una exposició al Liceu commemora els 50 anys del Concurs Viñas

Xavier Cervantes
2 min

BARCELONA.El Concurs Internacional de Cant Francesc Viñas celebra mig segle d'existència amb el prestigi intacte i mirant al futur. Fins a 480 cantants de 57 països participen en l'edició que es tancarà aquest diumenge, 20 de gener, amb el recital dels guanyadors, acompanyats de l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu dirigida per Gerassim Voronkov.

"Si no fos pel Liceu, no hauríem arribat on hem arribat", va dir ahir Miquel Lerín, director del Concurs Viñas des de la mort l'any 2011 de la seva mare, Maria Vilardell. Fruit d'aquesta complicitat, i per commemorar l'efemèride, el Liceu acull fins al 28 de març l'exposició Concurs Viñas, 50 anys , que es podrà visitar al Balcó Foyer del teatre de la Rambla durant els entreactes i que formarà part de les visites guiades.

El discurs de l'exposició no comença el 1963, any de la primera edició del concurs, sinó el 1863, any del naixement del tenor Francesc Viñas, que va morir el 1933 sense haver pogut fer realitat un projecte per ajudar a la projecció dels joves cantants. La mostra, comissariada pel periodista Agustí Fancelli, recorda el tenor wagnerià amb un recull d'objectes de vestuari, attrezzo, partitures i fotografies.

La idea de Viñas va ser materialitzada pel seu gendre, Jacint Vilardell, que havia sigut metge personal de Francesc Macià. Vilardell va dur el timó del concurs durant quatre anys, abans de cedir-ne la direcció a la seva filla, la pianista Maria Vilardell. Aquesta història s'explica a l'exposició del Liceu i en un llibre que inclou textos de Joan Francesc Marco, Joan Matabosch, Roger Alier, Agustí Fancelli i el mateix Miquel Lerín.

En els últims temps, el Concurs Francesc Viñas s'ha internacionalitzat encara més, amb col·laboracions amb el Metropolitan Opera House de Nova York, el Covent Garden, l'Òpera de Los Angeles i la de San Francisco, i l'any que ve també es concretarà un acord amb el Centre Nacional d'Arts Escèniques de Pequín.

stats