13/04/2012

Els etarres beneits de Jordi Galceran

2 min

La Berta té un nòvio, el Manel, de qui no sap gran cosa. La Berta està prenyada i vol saber si el Manel l'estima de debò i si està disposat a tenir el fill. Però no sap com preguntar-l'hi. La Sílvia, una farmacèutica que conviu amb ella, li dóna la solució amb la burundanga , que és com el sèrum de la veritat. La Berta no només sabrà que el Manel l'estima sinó que descobrirà que és membre d'ETA.

Així arrenca la nova obra de Jordi Galceran. Una comèdia sobre ETA? Sí. I atenció, perquè el nus inicial no és solament el pretext per fer una comèdia romàntica sinó la base del desenvolupament de l'acció dramàtica amb què Galceran s'enfronta a l'existència de la banda terrorista des d'un rerefons que té a veure amb l'estat actual de la qüestió i que, a més, planteja la inutilitat de la banda armada avui. No volem dir que Galceran faci cap tesi, perquè al cap i a la fi es tracta d'una comèdia per fer riure, però l'autor va haver de prendre determinades decisions sobre els seus etarres. I, per portar-los cap a la banda de l'humor, els ha convertit en un parell de beneits bordegassos abandonats a la seva sort com una nau al triangle de les Bermudes. L'autor torna a mostrar el seu domini dels recursos comediogràfics: l'habilitat d'imaginar l'inimaginable per conduir una acció àgil amb gags verbals molt ben col·locats.

Jordi Casanovas ha jugat la comèdia a partir d'una certa exageració que eliminés qualsevol mena de realisme. Els actors de Flyhard estan fets a la seva manera de dirigir i aquest cop compten, a més, amb un Carles Canut esplèndid que s'afegeix al joc amb un plaer contagiós. A la fi, una bona comèdia -profètica, si tenim en compte quan es va escriure- prou ben farcida d'humor.

stats