Cultura 18/05/2022

Estius simfònics, a Bellver

2 min
Malondra, Mielgo, Company i Noguera a la presentació dels Estius Simfònics.

PalmaCastell de Bellver.- La notícia no és que aquest estiu puguem gaudir d’una nova edició dels Estius Simfònics amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears com a coprotagonista de luxe. Mielgo ja va demostrar amb escreix el seu afany per no aturar ni tan sols quan la pandèmia encara feia estralls. Va ser un acte de valentia, de solidaritat, de voler normalitzar un món en el qual semblava que tot se n'anava en orris. Com a mesura de precaució es va tancar el castell de Bellver, i la Simfònica es va fer seu el pati de la Misericòrdia. “Ja descansaré quan sigui mort” era el crit de batalla de R.W. Fassbinder. Sembla que tot torna a la normalitat, en el supòsit que aquesta existeixi o, si és que existeix, que tinguem la possibilitat d’apamar-la. Si la mesura és tornar on érem, que també es podria discutir, hem assolit de bell nou la presó que va ser de la Reina Violant, de Jovellanos, d’Alexandre Jaume, d’Emili Darder… convertida en marc incomparable, vigilant gegantí de la badia juntament amb la Seu, l’altre bastió arquitectònic i no menys senyal identitari.

Aleshores, des del castell de Bellver, a partir de dia 30 de juny i fins dia 12 d’agost, s’inicia una nova bateria de vuit concerts amb la intervenció de Pinchas Zukerman al violí i Amanda Forsyth al violoncel, interpretant el Concert per a violí i violoncel de Brahms, arrodonits amb la Simfonia núm. 41, Júpiter, de Mozart. El segon concert correrà a càrrec dels cantants del Maggio Musicale Fiorentino, que interpretaran algunes de les àries més famoses de Mozart, Rossini, Donizetti o Verdi, el 13 de juliol. Tres dies després, el 16, Henrik Nánási dirigirá la Simfònica amb l’'Obertura de Semiramide, de Rossini, el Concertino per a Orquestra de Fánsik i l’Heroica, de Beethoven. Igudesman & Joo seran els protagonistes del quart concert amb el seu espectacle Nightmare Music. Joji Hattori a la batuta i la violoncel·lista Julia Hagen interpretaran el Concert en Do major, de Haydn, entre l’'Obertura de Les noces de Figaro i la Simfonia núm. 1 de Beethoven. El 3 d’agost arriba una de les novetats, com és la representació, en versió concert, de Lucia di Lamermoor, amb Jessica Prat i Celso Albelo, dirigida per Pablo Mielgo i amb la col·laboració de la Coral Universitat Illes Balears. Dia 10 d’agost serà el torn per als Cantants de l’Òpera de Zuric, que interpretaran des de Rossini fins a Chapí. Com a colofó, Jan Lisiecki al piano, per oferir el quart i el cinquè concert per a piano de Beethoven, ‘indiscutible gran protagonista de les vetllades musicals de Bellver.

Per una altra banda i ja fora de l’abonament de l’edició, la Simfònica organitza altres quatre Concerts Extraordinaris. Els dies 14, 16 i 19 de juny, i el 5 de juliol, que, respectivament al Trui Teatre, a l’Auditòrium i al Palau de Congressos els dos darrers, interpretaran els Solistes del Festival de Salzburg; la soprano Pretty Yende i el tenor Xavier Anduaga; el tercer i sens dubte l’esdeveniment de gran luxe que representa la Gala dels finalistes del Concurs Internacional de Cant Joan Pons, i per finalizar un concert de la Petita Simfònica, també amb Pablo Mielgo de director, la qual oferirà El carnaval dels animals, Música per a reals focs d’artifici i Venus i Saturn, d''Els planetes, de Holst.

stats