HISTÒRIA
Cultura 18/11/2012

Un esquelet, un codi i un document 'top secret'

Alan Cowell
3 min
Els coloms tenen, amb altres animals, el seu propi monument als caiguts en combat  a Park Lane, a Londres, i han estat condecorats en multitud d'ocasions.

THE NEW YORK TIMESVa ser un secret durant dècades, perquè l'heroi d'aquesta història va perdre-hi la vida. Va morir, segons els experts, com un valent quan participava en una missió supersecreta durant la Segona Guerra Mundial. Com tants altres soldats caiguts, però, va ser oblidat. Fins ara. Dècades després del seu últim vol, el colom missatger 40TW194 ha esdevingut una qüestió d'estat i ha atret l'atenció dels mitjans de comunicació.

Després de la intensa campanya d'un grup de columbòfils a favor d'aquest heroi caigut en combat, el missatge encriptat que havia estat col·locat a la pota del colom en una càpsula de color escarlata ha estat enviat a GCHQ, l'agència d'intel·ligència britànica encarregada de les comunicacions.

Allà, el secret de 40TW194 pot ser finalment revelat. O no. "No podem comentar res fins que no sapiguem què diu el codi", ha assegurat un portaveu de l'agència britànica. "Aleshores podrem determinar si és secret o no", ha afegit.

L'esquelet de l'ocell en qüestió va ser descobert l'any 1982 en una casa del segle XVIII. El seu propietari, David Martin, el va trobar mentre netejava la xemeneia: li va caure una pluja d'ossos al damunt, entre els quals hi havia una pota de colom amb una càpsula vermella. A dins de la càpsula hi va trobar un missatge codificat. En el missatge s'assenyalava que n'hi havia un altre duplicat que portava un altre colom, el 37DK76. Els dos primers números es refereixen a l'any de naixement del colom. Estava adreçat a "X02", segurament un bombarder.

El colom tornava de Normandia

El fet que els dos coloms portessin el mateix missatge i que estigués codificat indicaria que era important. La localització de la casa on s'ha trobat l'esquelet també dóna algunes pistes sobre què conté el missatge. Està ubicada entre les platges de Normandia, on van desembarcar els aliats el 1944, i Bletchley Park, també coneguda com Station X, una finca ubicada 80 quilòmetres al nord de Londres, que durant la Segona Guerra Mundial es va dedicar a la descodificació de missatges xifrats enemics.

A més, a Bletchley Park, pocs dies abans del Dia D, també hi havia les oficines del mariscal Bernard Law Montgomery: "El colom potser havia volat fins a la Normandia ocupada i tornava a l'oficina de Montgomery", assegura Martin. Era habitual que els coloms acompanyessin els pilots dels bombarders britànics i alertessin de la seva posició en el cas que haguessin caigut en territori enemic. No ha estat fàcil que el servei d'intel·ligència fes cas de la petició de la comunitat de columbòfils que reivindicaven des de feia temps que s'analitzés el missatge del colom caigut en servei.

Una mort misteriosa

Bletchley Park, ara convertit en un museu, va informar de la investigació en un comunicat: "Experts de la Segona Guerra Mundial sospiten que l'au descoberta pel senyor Martin tenia com a destí Bletchley Park, que està a tan sols 130 quilòmetres de la llar del senyor Martin". "Durant la guerra, allà hi havia gent treballant desxifrant codis les 24 hores, en un secret absolut", afegia.

Potser s'aconsegueix desxifrar el codi, però les circumstàncies de com va morir el colom continuaran sent un misteri. Una teoria és que l'au hauria mort per esgotament o simplement hauria caigut dins la xemeneia. Una altra possibilitat és que el colom hagués estat víctima d'un tret disparat pels franctiradors alemanys de la costa del canal anglès. Tot indica que el segon colom tampoc va arribar al seu destí.

Un altre misteri: les dues aus no apareixen en cap registre històric. "Potser eren coloms especials", ha assenyalat Colin Hill, conservador de Bletchley Park i responsable d'una exhibició sobre coloms de guerra. És a dir, que 40TW194 era com un James Bond però amb ales.

stats